Guan Eng Pecat 2 ADUN PKR Pulau Pinang

GEORGETOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah memecat dua orang Ahli Undangan Negeri berhubung isu undian penambakan tanah ketika sidang Dewan Undangan Negeri tahun lepas.

 

Dua ADUN yang telah dipecat adalah dari ADUN Bukit Tengah Ong Chin WEn dan ADUN Kebun Bunga Cheah.

 

Katanya, Ini berikutan kemarahan yang ditimbulkan oleh mereka di kalangan ahli Dewan Undangan Negeri yang lain.

 

“Apabila Kita hilang  kepercayaan terhadap orang yang pada mulanya bersetuju dengan anda namun memungkiri perjanjian, jadi bagaimana mereka boleh berfungsi secara efektif dan profesional terutama apibila saya sebagai pengerusi.

 

“Mereka kemudiannya menikam kita dari belakang apabila mereka berkecuali ketika mengundi menentang usul tersebut.”

 

Tambah Lim lagi, tindakan  PKR 5  menentang Timbalan Ketua Menteri, Datuk Mohd Rashid Hasnon yang merupakan ADUN Pantai Jerejak.

 

Lima orang ADUN berkenaan adalah ADUN Bukit Tengah, Ong Chun Wen, ADUN KEbun Bunga, Cheah Kah Peng, ADUN Penanti Dr Norela Ariffin, ADUN Batu Uban, Dr T Jayabalan, and ADUN MAchang Bubuk Lee Khai Loon yang telah memilih untuk hanya mendiamkan diri ketika proses pengundian usul. terhadap penambakan tanah yang dibentangkan oleh ADUN Pulau Betong Muhammad Farid Saad ketika hari terakhir Sidang Dewan pada 27 november tahun lepas.

 

Namun Cadangan tersebut telah ditolak oleh Speaker Dewan, Law Choo Kiang setelah 23 orang ADUN menolak cadangan tersebut.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.