Laporan Kes Kemalangan Bas Genting Highland Diumumkan Hari Ini

KUALA LUMPUR: Laporan penilaian terhadap tragedi kemalangan bas Genting pada 21 Ogos tahun lepas secara rasmi telah diumumkan dengan 51 cadangan dibuat untuk menghadapi kemungkinan kejadian yang sama pada masa hadapan, kata pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Beliau berkata cadangan tersebut tidak terhad kepada kemalangan bas sahaja tetapi boleh digunakan untuk semua jalan lereng bukit yang terdedah kepada kemalangan dan diklasifikasikan sebagai kawasan hitam di seluruh negara.

“Panel penasihat bebas juga telah diperluaskan menjadi Lembaga Keselamatan Pengangkutan Negara selepas mesyuarat Kabinet pada Rabu.

“Lembaga ini ditugaskan untuk menasihati, menyiasat, menganalisis dan mengemukakan laporan sebarang cadangan kepada Kementerian Pengangkutan yang melibatkan sebarang isu keselamatan jalan raya, kereta api dan maritim, ” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Kementerian Pertahanan, Khamis.

Difahamkan bahawa laporan penilaian boleh didapati di laman web Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros).

Dalam kemalangan di Kilometer 3.6 Jalan Genting Highlands-Kuala Lumpur, 37 orang maut manakala 16 yang lain cedera, menjadikannya sebagai tragedi paling teruk pernah berlaku di jalan raya di negara ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.