Lapor Polis Jika Didatangi Pekerja TNB

KUALA LUMPUR- Tenaga Nasional Berhad (TNB) menasihatkan orang awam supaya berwaspada dengan pihak yang menyamar sebagai anggota kerja atau kontraktor TNB, yang menjadikan penduduk luar bandar sebagai sasaran untuk menipu.

TNB dalam kenyataan hari ini meminta pengguna menghubungi pejabat TNB berhampiran dan polis jika didatangi individu yang menyamar sebagai pekerjanya untuk membuat pemeriksaan pendawaian dalam rumah dan meminta bayaran elektrik.

Syarikat itu menjelaskan anggota kerja TNB yang menjalankan tugas di premis pengguna diwajibkan memakai pakaian seragam syarikat berupa kemeja t berwarna merah dengan logo TNB, jaket biru dengan sulaman logo TNB berwarna merah dan mempunyai nama anggota kerja itu.

Selain itu, anggota kerja yang memeriksa meter elektrik hanya akan masuk ke halaman rumah dengan kebenaran penghuni setelah menunjukkan kad kuasa yang memaparkan gambar anggota kerja, nombor pekerja dan nombor kad pengenalan bagi kontraktor TNB.

Pemeriksaan juga hanya akan dibuat setakat meter di luar rumah dan tidak dibenarkan membuat pemeriksaan pendawaian dalam rumah kerana ia di luar bidang kuasa TNB.

Menurut TNB sebarang transaksi pembayaran untuk syarikat itu seperti deposit hanya dilakukan di kaunter-kaunter Pusat Khidmat Pelanggan (PKP) dan bukan melalui orang perseorangan.

— BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.