Ku Nan Minta Pemaju Lapor Polis, SPRM Siasat Penduduk KL Terlibat Bantahan

Menteri Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini mendakwa penduduk yang berkumpul dan menyatakan bantahan di Kuala Lumpur didalangi pihak tertentu.

Menurut Tengku Adnan, mereka mengadakan bantahan untuk mendapatkan imbuhan daripada pemaju dan perkara itu adalah sesuatu yang beliau tidak akan berkompromi.

“Saya telah memohon kepada pihak pemaju untuk melaporkan kepada pihak polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dengan tindakan pihak-pihak tertentu berikut.

“Saya tidak akan berkompromi dengan tindakan pihak-pihak tertentu tersebut yang bertentangan dengan undang-undang dan adalah untuk kepentingan peribadi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tengku Adnan atau dikenali sebagai Ku Nan bagaimanapun tidak menyebutkan kumpulan penduduk yang dimaksudkan.

Baru-baru ini beberapa kumpulan penduduk membantah pembangunan bandar di Kuala Lumpur, termasuk kumpulan penduduk yang membantah pembangunan yang akan mengorbankan Taman Rimba Kiara dan yang terbaru penduduk di Jalan Tualang, Bangsar dan Taman Desa, Petaling Jaya.

Ku Nan berkata demikian sebagai reaksi kepada rancangan Anggota Parlimen Cheras Tan Kok Wai yang mahu membuat laporan kepada SPRM terhadap beliau.

Tan mendakwa 45 petak tanah kerajaan di Kuala Lumpur telah dijual tanpa tender terbuka.

Setiausaha Agung Umno itu menjelaskan bahawa kebanyakan tanah itu dijual untuk membina perumahan mampu milik kepada rakyat dan mengkritik Tan sebagai memberi kenyataan tidak tepat kepada rakyat berkenaan isu ini.

Ku Nan berkata laporan laporan Tan akan mendedahkan siapa yang salah dan siapa yang benar.

“Saya berterima kasih kepada Tan yang memaklumkan akan membuat laporan kepada SPRM berhubung dakwaan beliau terhadap saya,” katanya.-Malaysiakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.