Lapan Kanak-Kanak Ditikam Mati

Cairns – Perdana Menteri Australia, Tony Abbott mendakwa tragedi pembunuhan 8 kanak-kanak itu sesuatu yang sangat menyayat hati.

“Semua ibu bapa  berasa sedih atas apa yang telah berlaku,” kata beliau dalam satu kenyataan. “Ini adalah satu jenayah yang besar.”

Polis Cairns berkata mereka dipanggil ke tempat kejadian  dan menemui mayat kanak-kanak yang berumur antara 18 bulan dan 15 tahun.

Seorang wanita berusia 30-an telah cedera dalam kejadian itu. Rakaman televisyen menunjukkan dia sedang diusung ke ambulans.

Polis berkata, dia berada dalam keadaan stabil di hospital dan membantu detektif dengan pertanyaan mereka, tetapi tidak dalam tahanan.

Australian Associated Press memetik sepupu wanita yang cedera itu, Lisa Thaiday, sebagai berkata kanak-kanak itu semua adik beradik dan wanita itu adalah ibu mereka, walaupun perkara ini belum disahkan.

Beliau berkata seorang lelaki berusia 20 tahun tiba di rumah untuk mencari adik-adiknya yang mati dalam rumah.

“Saya tidak boleh percaya. Kami hanya mendapat tahu (mengenai) bayi-bayi yang dibunuh itu, “kata Thaiday.

Laporan meluas berkata kanak-kanak telah ditikam manakala Cairns Post melaporkan mereka juga mungkin dicekik, walaupun pihak polis tidak segera mengesahkan ini.

Yang membunuh anak-anak masih tidak jelas tetapi Detektif Cairns, Inspektor Bruno Asnicar berkata tidak ada keperluan bagi orang ramai untuk merasa bimbang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.