KDN Gantung Lesen Akhbar Mingguan The Heat

PETALING JAYA: Akhbar mingguan The Heat telah digantung untuk satu tempoh yang tidak pasti oleh Kementerian Dalam Negeri.

Penggantungan tersebut dipercayai berhubung penyiaran artikel muka depan mengenai perbelanjaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun RAzak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Penggantungan itu disahkan oleh portal milik syarikat tersebut, The Ant Daily yang turut dipaparkan di laman webnya, mengumumkan bahawa The Heat telah menghentikan penerbitannya kerana mematuhi arahan pemberhentian yang dikehendaki oleh KDN.

Portal tersebut turut mengesahkan dengan penggantungan itu, akhbar mingguan tersebut tidak akan diterbitkan pada 21 Disember seperti yang dijadualkan.

“Kami akan memaklumkan kepada pembaca, pelanggan dan pengiklan mengenai perkembangan lanjut melalui laman web ini dan lain-lain saluran.

“Pelanggan akan diberi ganti rugi yang sewajarnya, melalui lanjutan tempoh langganan secara automatik,” katanya.

Akhbar mingguan tersebut memfokuskan kepada isu politik, ekonomi, dan sosial, dilaporkan menerima surat tunjuk sebab minggu lalu.

Walaupun dalam surat tunjuk sebab berkenaan tidak menyatakan secara spesifik mengenai sebarang artikel yang disiarkan, ia dipercayai berhubung laporan artikel yang bertajuk ‘Semua mata tertumpu kepada perbelanjaan besar oleh PM Najib’ yang disiarkan pada edisi yang dikeluarkan pada, 23 hingga 29 November.

Mereka juga diberikan tempoh 14 hari untuk menjawab surat tunjuk sebab berkenaan.

Cubaan untuk mendapatkan komen daripada Ketua Pengarang The Heat David Lee Boon Siew bagaiamanapun tidak berjaya. – Mstar Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.