CO2 Cemar Atmosfera

Pelepasan gas karbon dioksida (CO2) di seluruh dunia yang merupakan gas rumah hijau paling utama menyebabkan pemanasan global semakin meningkat pada tahun ini, selepas tiga tahun menunjukkan pertumbuhan perlahan.

Hasil pelepasan global semua aktiviti manusia akan mencapai rekod sepanjang masa sebanyak 45 tan bilion pada 2017, berikutan kenaikan dua peratus bahan bakar fosil terbakar seperti minyak, gas dan arang batu.

Laporan oleh pasukan Projek Karbon Global yang dikeluarkan pada Persidangan Perubahan Iklim tahunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Bonn, Jerman, itu sekali gus membuktikan bahawa pelepasan telah memuncak.

“Pelepasan karbon dioksida CO2 kini semakin membimbangkan. Keadaan ini sangat mengecewakan. Kita kesuntukan masa untuk terus mengekalkan suhu di bawah dua darjah Celsius seperti yang dipersetujui setiap negara anggota dalam Perjanjian Iklim Paris,” kata penyelidik utama Corinne Le Quere dari Pusat Penyelidikan Perubahan Iklim Tyndall.

Dalam laporan Organisasi Meteorologi Dunia PBB menerusi Buletin Gas Rumah Hijau juga mendedahkan, kepekatan CO2 yang merupakan gas rumah hijau buatan manusia utama mencecah 403.3 bahagian per juta (ppm), naik daripada 400.0 pada 2015.

Kadar pertumbuhan itu adalah 50 peratus lebih cepat daripada purata sepanjang dekad lalu, membawa tahap CO2 45 peratus di atas paras pra industri. Ia juga lebih jauh daripada lingkungan 180 hingga 280 ppm yang dilihat dalam kitaran zaman ais serta tempoh panas.

“Hari ini, kepekatan CO2 sebanyak lebih 400 ppm telah melebihi kebolehubahan semula jadi yang dilihat lebih ratusan ribu tahun lalu,” kata agensi dunia itu.

Sebagai tindak balas kepada laporan tersebut, Setiausaha Agung WMO, Patteri Taalas turut memberi amaran bahawa tanpa pengurangan yang cepat dalam CO2 dan pelepasan gas rumah hijau lain, dunia akan menuju kepada kenaikan suhu berbahaya menjelang akhir abad ini.

Malah, ia juga akan jauh melepasi sasaran yang ditetapkan oleh Perjanjian Iklim Paris.

Data terbaharu itu juga menambah agenda menjelang pertemuan di Bonn, Jerman bermula esok, apabila menteri alam sekitar dari seluruh dunia akan bekerjasama dalam melaksanakan garis panduan untuk iklim Paris yang disokong 195 negara, dua tahun lalu.

Sebelum ini, perjanjian tersebut berada dalam tekanan selepas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengumumkan rancangannya untuk menarik Washington keluar dari persepakatan itu kerana ia mahu mengurangkan kenaikan suhu kurang dua darjah Celsius menjelang 2100.

WMO berkata, pelepasan karbon dioksida daripada sumber seperti arang batu, minyak, simen dan penebangan hutan termasuk corak cuaca El Nino menyebabkan ia mencapai paras tertinggi tahun lalu.

Kebakaran yang berlaku di kawasan tropika dua tahun lalu mengeluarkan lebih banyak karbon ke atmosfera.
Menurut saintis, dunia tidak pernah mengalami kenaikan CO2 seperti apa yang berlaku baru-baru ini, di mana ia terjadi 100 kali lebih cepat daripada ketika dunia muncul selepas zaman ais terakhir.

Kali terakhir CO2 mencapai 400 ppm adalah tiga hingga lima juta tahun lalu di era pertengahan Pliocene.

“Ketika era itu, suhu permukaan bumi adalah dua hingga tiga darjah Celsius lebih panas berbanding hari ini, lembaran ais di Greenland dan Antartika Barat semakin cair dan sebahagian daripada ais Antartika Timur turut cair. Ia sekali gus menyebabkan paras air laut naik 10 hingga 20 meter lebih tinggi,” kata WMO.

Sejak 1990 an, kesan pemanasan global CO2 dan lain-lain gas rumah hijau telah meningkat sebanyak 40 peratus.

Dua gas utama lain iaitu metana dan nitrus oksida juga menyaksikan peningkatan kepekatan tahun lalu meskipun ia pada kadar yang lebih perlahan berbanding CO2.

Manfaat kepada tumbuhan

Satu kajian yang dijalankan baru-baru ini menunjukkan peningkatan karbon dioksida di atmosfera bumi membawa kepada kadar fotosintesis yang lebih tinggi dalam tumbuh-tumbuhan.

Penulis utama kajian, Ralph Keeling yang juga profesor geokimia di Scripps Institution of Oceanography dan pengarah Program Scripps berkata, lebih banyak fotosintesis telah berlaku berbanding sebelum ini dan terdapat lebih banyak biomassa.

“Pengumpulan biojisim adalah penting kerana ia karbon yang mungkin ada di udara yang telah dikeluarkan dan memperlahankan kadar pertumbuhan CO2 atmosfera,” katanya.

Kajian tersebut turut menyokong teori lama di kalangan ahli sains bahawa kepekatan CO2 yang lebih tinggi akan membolehkan tumbuhan menggunakan air secara lebih berkesan, dan meningkatkan fotosintesis.

Fotosintesis adalah proses kimia yang digunakan tumbuhan untuk mencipta makanan bagi diri mereka sendiri.

Kajian juga membantu menjelaskan misteri tentang karbon atmosfera. Atmosfera karbon mempunyai dua bentuk berbeza, karbon-12 dan karbon-13.

Stesen kuasa John Sherman Cooper berhampiran Somerset, Kentucky, melabur AS$250 juta (RM1.05 bilion) untuk mengurangkan pelepasan CO2 nya.
Kumpulan penyelidik percaya karbon-13 membina atmosfera dengan lebih cepat daripada biasa. Manakala tahap karbon-12 yang banyak juga membolehkan tumbuhan untuk menyesuaikan stoma iaitu lubang di dalam daun yang mengawal pengambilan karbon untuk meminimumkan kehilangan air semasa fotosintesis.

Meskipun implikasi penemuan baharu itu masih belum jelas, tetapi terdapat kemungkinan apabila paras CO2 meningkat, tumbuhan akan tumbuh dengan lebih cepat walaupun airnya tidak mencukupi.

Bagaimanapun, peningkatan tahap CO2 di atmosfera juga menarik khasiat tumbuhan. Beberapa kajian beberapa tahun lalu mendapati apabila CO2 meningkat, tumbuhan menyerap gas dan menghasilkan tanaman yang mempunyai lebih banyak gula serta mineral.

“Lebih banyak CO2 berada di udara, lebih banyak gula dan kanji tumbuhan dibuat dan ia mencairkan sisa nutrien di kilang.

“Kita mendapati tahap protein dan mineral penting seperti kalsium, magnesium, besi, zink, kalium dan fosforus semua merosot,” jelas profesor sains perubatan di Kolej Sains Perubatan Bryan di Lincoln, Irakli Loladze.

Dalam satu kajian dikeluarkan oleh penyelidik Harvard awal bulan lalu melihat apa yang akan berlaku kepada ntanaman seperti beras, gandum dan kentang yang ditanam di tengah-tengah kepekatan CO2 yang tinggi.

Hasil menunjukkan paras protein tumbuhan menurun sebanyak kira-kira 6.5 hingga 7.5 peratus.

Pengkaji Harvard juga memberi amaran jika CO2 terus meningkat, populasi di 18 negara mungkin kehilangan lebih daripada lima peratus protein diet mereka menjelang 2050.

Hasil kajian menunjukkan jutaan penduduk Afrika sub-Sahara dan beberapa negara Asia Selatan akan menghadapi kekurangan protein terutamanya di kawasan di mana beras dan gandum membekalkan sebahagian besar protein harian.

El Nino lepaskan lebih banyak karbon

Saintis Agensi Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik (Nasa) menyimpulkan bahawa kadar kenaikan CO2 baru-baru ini dalam tempoh dua tahun lalu telah secara langsung disebabkan oleh kejadian El Nino terbesar yang berlaku pada 2015.

Tahun 2015 dan 2016 telah menyaksikan kenaikan tahunan tertinggi dalam atmosfera CO2 dalam lebih 2,000 tahun dan kebanyakannya dari kawasan tropika.

El Nino terbesar beberapa tahun lalu menyebabkan kenaikan tiga bilion tan karbon di udara.

El Nino menyukarkan tumbuhan menyerap pelepasan karbon buatan manusia sebaliknya mencetuskan kebakaran yang mengeluarkan lebih banyak karbon ke atmosfera.

Menurut penyelidik Nasa, bagaimana CO2 boleh secara langsung dikaitkan dengan El Nino masih dalam kajian berterusan.

Menerusi data dari satelit Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) dalam kajian selama 28 bulan, saintis mendapati bahawa haba dan kemarau di kawasan tropika Afrika, Indonesia dan Amerika Selatan bertanggungjawab melonjakkan paras CO2.

Pengarang utama kajian, JunJie Liu dari Nasa berkata, tiga kawasan tropika tersebut mengeluarkan 2.5 gigaton (1 gigaton bersamaan dengan 1 bilion ton) lebih banyak karbon ke atmosfera berbanding pada tahun 2011.

“Analisis kami menunjukkan lebihan CO2 ini menjelaskan perbezaan kadar pertumbuhan CO2 di atmosfera antara 2011 dan tahun puncak 2015 serta 2016.

“Data OCO2 membenarkan kami untuk mengkuantifikasi bagaimana pertukaran bersih karbon antara tanah dan atmosfera di kawasan masing-masing terjejas semasa tahun dilanda El Nino,” katanya.

Difahamkan pelepasan CO2 oleh manusia adalah hampir sama rata pada 2014, 2015 dan 2016. Namun, angka Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan menunjukkan pada 2015 terdapat kenaikan karbon di udara sebanyak 3.03 ppm, yang terbesar sejak saintis mula mengesan pelepasan di Hawaii pada 1959.

Kebiasaannya, kira-kira 25 peratus daripada pelepasan karbon yang dihasilkan manusia diserap oleh tumbuhan di darat. Tetapi semasa El Nino tumbuhan hanya menyerap lima peratus.

Manakala, lautan mengeluarkan lebih banyak daripada jumlah karbon yang keluar dari atmosfera, bagaimanapun ia masih tidak cukup untuk mengimbangi defisit tanah.- Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.