Anak Pakai Selimut Mahal Bukan Nak Riak

KUALA LUMPUR: Pereka fesyen dan personaliti televisyen, Datuk Jovian Mandagie, menjelaskan beliau tidak berniat untuk menunjuk-nunjuk ketika memuatnaik foto bersama anaknya, Jeanelle Nika Mandagie, yang berselimut jenama Hermes.

Jovian berkata, beliau cuma mahu berkongsi foto di Instagram (IG), namun sebaliknya pula berlaku apabila netizen lebih memberi fokus kepada selimut yang digunakan anaknya.

“Rasanya saya tidak riak mahupun berniat untuk menunjuk-nunjuk sewaktu memuatnaik gambar di IG dengan tanda jenama atau menyebut harga selimut itu.

“Malah, entri saya bukan bercakap mengenai selimut terbabit, tetapi perihal anak saya. Banyak lagi cara untuk menunjuk kalau nak riak atau berlaku sombong.

“Mengenai harga yang saya bayar juga, nilai itu berpatutan dengan kualiti produk terbabit. Ia selimut daripada bulu biri-biri yang disulam tangan, buatan Perancis.

“Saya anggap ia sebagai sejenis ‘pelaburan’ kerana selimut itu boleh digunakan sehingga umur Nika mencecah lima hingga enam tahun nanti,” jelasnya kepada BH Online.

Minggu lalu, foto Jovian bersama anaknya berselimut jenama mewah itu menjadi bualan netizen, lebih-lebih lagi apabila mereka mendapati harga selimut berkenaan dikatakan mencecah RM4,000.

Selain dikritik, ramai juga yang menyifatkan Nika beruntung kerana dimanjakan ibu dan ayah dengan pelbagai barangan mewah. Malah, netizen juga kagum dengan kepekaan Jovian yang sentiasa prihatin dengan setiap baju dipakai.

Sementara itu, pengacara Say Yes To The Dress Asia itu berkata, beliau agak terkejut apabila netizen sanggup mencari harga selimut yang digunakan anaknya.

Bagaimanapun, lelaki ini tidak melatah dengan perkara terbabit kerana katanya, beliau menerima lebih banyak pujian berbanding komen buruk di laman sosialnya.

“Mungkin ia sesuatu yang lumrah apabila kelahiran anak kami menjadi perhatian semua pengikut saya dan isteri. Apapun, jumlah kecaman yang saya terima hanya satu, berbanding ribuan ucapan tahniah selain doa baik-baik anak saya terima sejak dia dalam kandungan lagi.

“Insya-Allah, sebagai bapa, saya akan mendidik anak menjadi seorang yang merendah diri dan menghormati orang lain. Jadi, penting untuk saya mendidik anak dengan memberikan contoh yang sesuai dengan apa yang saya lalui.

“Walaupun perkara baik kita tunjukkan kepada umum, pastinya ada saja pihak yang tak suka dan akan tetap mengecam. Bagi saya, mereka yang berbuat begitu mungkin iri hati dengan apa yang kami ada, tetapi hal sebegini tak perlu kami hiraukan.

“Banyak lagi hal keluarga yang saya perlu fikir berbanding kata-kata orang mengenai saya dan keluarga. Yang penting, saya tidak mengganggu ketenteraman orang lain,” tegasnya.

Jovian berkahwin dengan Datin Nina Ismail Sabri, yang juga kakak kepada penyanyi, Dafi, pada Disember 2013. Mereka menyambut kelahiran cahaya mata sulung pada 1 November lalu.-Bharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.