Permaisuri Agong Hadir Larian Santai KL Pink October Walk 2019

KUALA LUMPUR – Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah pagi tadi berkenan melepaskan peserta larian santai KL Pink October Walk 2019.

Hadir ke perkarangan Hospital Kuala Lumpur sekitar 7.30 pagi, Tunku Azizah yang berpakaian sukan berwarna merah jambu, turut serta berjalan sejauh satu kilometer, bersama lebih 2,000 peserta yang mula tiba di lokasi berkenaan sejak 6.45 pagi tadi.

Larian santai sejauh lima kilometer secara keseluruhan itu adalah sebahagian kempen kesedaran kanser payudara yang disambut di seluruh dunia pada setiap Oktober.

Sementara itu, reruai yang menawarkan perkhidmatan pemeriksaan saringan kanser payudara turut dikunjungi Tunku Azizah bersama anakanda, Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatullah sebaik baginda menamatkan larian santai tersebut.

Lebih menarik, Tunku Azizah tidak ketinggalan menghilangkan dahaga dengan menikmati air milo dari van yang disediakan penganjur, bersama peserta sambil berkongsi cerita mengenai larian santai yang disertai mereka.

Usai melawat reruai dan bertemu peserta, Tunku Azizah kemudian berkenan mencemar duli berangkat melawat wad radioterapi dan onkologi HKL, sebelum meluangkan masa selama hampir satu jam beramah mesra dengan 45 pesakit di wad berkenaan.

Selain bertanya khabar dan memberi kata-kata semangat kepada pesakit kanser yang sedang menjalani rawatan, Tunku Azizah turut menceriakan pesakit dengan menyampaikan beg cenderahati disediakan penganjur.

Kehadiran Tunku Azizah dan anakanda baginda di acara larian santai dan wad tersebut diiringi Pengarah HKL Datuk Heric Corray, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dan Pengerusi KL Pink Oktober Walk, Dr Ros Suzanna Bustaman. – BERNAMA

Lain-lain berita;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!