Kanser Payu Dara Menyerang lelaki Di Ireland Utara

Apabila berfikir tentang kanser payu dara, anda mesti fikir ia adalah jenis kanser yang hanya menyerang wanita. Tetapi ini tidak benar.

Walaupun kanser payu dara jarang menyerang golongan lelaki, namun hal ini masih menjadi masalah di Ireland Utara yang rata-ratanya lebih kurang 10 lelaki didiagnosis menderita kanser payu dara setiap tahun.

Ian

Ian Cranston, 70, didiagnosis dengan kanser payudara pada bulan Mei. Dua minggu kemudian dia menjalani mastektomi.

Bapa kepada dua orang anak dari bandar Portadown disahkan sembuh kanser payu dara pada bulan Jun dan memutuskan untuk bercakap secara terbuka, supaya semua lelaki sedar bahawa kanser payu dara tidak hanya menyerang wanita.

“Lelaki juga perlu memeriksa payu dara mereka untuk mengetahui setiap perubahan yang berlaku,” katanya.

Pada bulan Mei lalu, isteri Ian, Elizabeth, melihat sesuatu yang tidak kena apabila suaminya keluar dari bilik mandi.

Dia memberitahu suaminya, bahawa puting payu daranya tenggelam ke dalam dan harus membuat pemeriksaan ke doktor. “Tetapi saya tidak tahu apa maksudnya,” kata Ian.

“Lelaki tidak pernah terdedah kepada kanser payu dara, saya tidak perlu berjumpa doktor, saya tidak menyedari bahawa saya mempunyai payu dara. Ini adalah dadaku, lelaki tidak mempunyai payu dara, itu tidak mungkin,” katanya.

Akhirnya isterinya memujuk Ian untuk pergi berjumpa doktor, dan merujuknya ke hospital di bandar Craigavon.

Hasil pemeriksaan yang dilakukan doktor membuatnya terkejut.

“Ternyata lelaki boleh diserang kanser payudara. Saya tidak boleh mempercayainya. Saya tidak boleh melakukan atau mengatakan apa-apa. Isteri saya, Elizabeth turut menangis,” katanya.

Empat hari kemudian Ian mengatakan bahawa dia “baru saja muflis”.

Dia memutuskan untuk membantu dan meningkatkan kesedaran mengenai penyakit itu, dia mengatakan jika dia bersuara maka boleh membantu satu orang, dan ia sangat beharga.

“Saya dapat memahami wanita yang mengidap kanser payu dara, kerana saya mengalami sendiri,” katanya.

Tanda-tanda dan gejala-gejala kanser payudara:

Lembaga Kanser di Ireland Utara, NI Registry Kanser di Queen’s University mendedahlan dalam 23 tahun yang lalu, sebanyak 166 lelaki didiagnosis dengan kanser payu dara.

Majoriti lelaki yang didiagnosis kanser payu dara berusia antara 60 dan 80 tahun (99%),  lelaki berusia di bawah 40 tahun (26%) dan lelaki berusia 80 tahun atau lebih (40%).

Annie Treanor, seorang jururawat dari agensi pengurusan kanser payu dara Southern Trust, berkata: “Ramai orang tidak tahu bahawa lelaki boleh mendapatkan kanser payu dara, kerana mereka tidak menyedari bahawa lelaki juga mempunyai payu dara.

“Namun lelaki mempunyai sejumlah kecil tisu payu dara di belakang puting susu mereka dan ini adalah tempat di mana kanser payu dara boleh berkembang,” tambahnya.

Beliau berkata tanda-tanda dan gejala-gejala yang perlu diperhatikan adalah serupa dengan gejala kanser payu dara yang menyerang wanita, antara mereka:

◾Puting payu dara yang tenggelam ke dalam.
◾ Terdapat benjolan dalam disekitar tisu payu dara.
◾Puting payu dara mengeluarkan cecair.
◾Tumbuh bisul atau bengkak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.