Anak Muda Ini Buka Sekolah Untuk OKU Belajar Program Virtual di Jepun

Anak muda Jepun yang berusia 26 tahun ini sangat luar biasa. Dia masih muda tetapi sudah mempunyai sekurang-kurangnya 4 syarikat Jepun dengan pelbagai kategori tetapi lebih utama pada pengaturcaraan komputer untuk  orang kurang upaya dan juga (developmental disabilities = DD) .

“Saya membuat syarikat Gifted Academy pada bulan Jun 2014 dan  memulakan sekolah Gifted Academy untuk orang cacat perkembangan jiwa (developmental disabilities = DD)  tahun 2016 dan kini ada 40 murid, terdiri daripada 20 wanita dan 20 lelaki,” .

Sekolah itu bukan hanya untuk orang cacat tetapi bagi orang yang mahu belajar program komputer terutama Virtual Reality (VR) dan ini menjadikan sekolah tersebut  sekolah pertama yang ada di Jepun.

“Selepas 3 bulan persekolahan, mereka akan diagihkan kepada syarikat-syarikat Jepun di pelbagai tempat untuk bersosial dengan lebih baik dalam masyarakat dan memperoleh pendapatan bulanan, jadi bukan hanya pembelajaran tetapi juga pengagihan kerja,” tambahnya.

Lebih menarik lagi, bagi mereka yang tidak mempunyai wang, mereka boleh belajar secara percuma, asalkan ada surat akuan dari pejabat Datuk Bandar setempat bahawa anda orang tempatan.

Jika anda berpendapatan  6 juta yen  @ RM224,883.61 setahun atau kurang, maka hanya bayar 9300 yen @ RM348.57. Dan bagi yang mempunyai wang , mereka perlu membayar 37,200 yen @ RM1394.28. Ditambah kos buku dan bahan belajar kira-kira 6000 yen @ RM224.88. Sekiranya anda tidak mahu membeli, bahan pembelajaran juga boleh dibaca di internet secara percuma mengikut garis panduan yang diberikan sekolah tersebut.

Berapa lama masa pembelajaran ? Ia dijangka setiap hari dari Isnin hingga Jumaat atau sekurang-kurangnya 3 kali seminggu dan berterusan selama 3 bulan. “Kami tidak membuat sijil pengijazahan, tetapi jika anda mahu , kami akan membuat  surat bahawa anda pernah belajar di sekolah ini,” jelasnya lagi.

Ketika usianya 15 tahun , dia sudah berhenti diberi wang dari orang tuanya. Jadi dia perlu berdikari untuk menyara dirinya.

Disiplin yang sangat keras dari ibu bapanya dan juga bekerja keras untuk berdikari sehingga kini mempunyai sekurang-kurangnya 4 syarikat Jepun, salah satunya ialah Akademi Hadiah dan sebuah syarikat yang berkaitan dengan agama tetapi dikaitkan dengan program komputer juga.

Di usianya yang muda dia sudah pergi ke pelbagai negara, dari Singapura Malaysia, Kemboja, Estonia, Jordan, Korea, China, Sweden, Norway, Amerika, Perancis dan England.

“Maaf saya belum pernah ke Indonesia, tetapi saya sangat ingin ke Indonesia terutama ke Bali, saya perlu pergi ke Bali,” katanya lagi kerana dia selalu mendengar tentang keindahan bali dari rakan-rakannya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.