Nik Aziz Suruh Kekal Dalam PAS Tapi Husam Tak Pula Ikut, Kata Nik Abduh

KUALA LUMPUR – Tindakan bekas naib presiden PAS, Datuk Husam Musa yang berterusan menggunakan nama Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi mempengaruhi ahli-ahli parti menyertai himpunan BERSIH 5 diselar oleh anak tuan guru itu.

 

Nik Abduh Nik Abdul Aziz, yang juga Ketua Pemuda PAS mempersoalkan Husam yang yang kini bersama Amanah, mengapa tidak kekal di dalam PAS sebagaimana yang disuruh oleh bapanya suatu ketika itu.

 

“Yang kena ikut Tok Guru ialah beliau suruh kekal dengan PAS (tapi) tak ikut.

 

“Yang Bersih itu pada ketika itu atas arahan PAS, tok guru sebut atas arahan PAS. Sekarang arahan PAS berbeza. Jika nak ikut yang sudah mati, pakailah. Tetapi yang sudah mati pesan supaya kekal dengan PAS, tak mahu ikut pula yang itu,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Dewan Rakyat, petang tadi.

 

Serangan itu dilakukan Nik Abduh selepas Husam tidak henti-henti menggunakan nama bapanya dalam ‘menghalalkan’ penyertaan ahli-ahli PAS untuk menyertai himpunan BERSIH 5 pada 19 November depan.

 

Untuk rekod, PAS tidak menyertai parti-parti politik pembangkang yang lain dalam himpunan tersebut, tindakan yang sama dilakukan pada tahun lalu.

 

Ini bukan kali pertama Husam menggunakan nama bekas mursyidul am PAS itu sebagai cara menyerang kepimpinan parti tersebut.

 

Perbalahan antara Husam dan Nik Abduh sebelum ini juga berkaitan penggunaan nama bekas pemimpin PAS itu pernah terjadi ketika ADUN Salor berkenaan mahu menyertai Amanah.

 

“Sesiapa pun boleh guna (nama), tapi kena bertanggungjawab. Apa yang cakap, itu yang Tok Guru sebut. Jika orang faham Tok Guru, asas utama ialah suruh kekal dengan perjuangan islam dengan PAS.

 

“Saya nak halang tak boleh, semua orang kata tok guru ini guru mereka,” ujarnya lagi.

 

Sementara itu mengulas hal yang sama, Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan, yakin sekiranya Nik Aziz masih hidup, sudah tentu beliau menghalang parti itu untuk menyertai himpunan berkenaan.

 

“Mungkin kalau Nik Aziz ada sekarang, mungkin dia kata tak perlu (sertai Bersih). Saya boleh buat andaian begitu.

 

“Itu terpulang kepada dia (Husam) sebab saya rasa untuk dapatkan kepastian pun tidak boleh. Memang dahulu kita sertai tetapi atas sebab tertentu kita buat keputusan untuk tidak sertai,” ujarnya Ahli Parlimen Kota Bharu itu. – AntaraPos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.