Ahli Parlimen DAP dan PKR Gesa Pesta Arak 2017 Diluluskan

(Berita Daily) – Lima Ahli Parlimen Wilayah Persekutuan menggesa untuk mengkaji semula keputusan DBKL menafikan kelulusan untuk “Better Beer Festival 2017” yang akan diadakan bulan depan.

Ahli Parlimen dari Pakatan Harapan itu mengkritik DBKL kerana menolak permohonan itu, dengan mengatakan bahawa ia tunduk pada tekanan politik sambil mengabaikan semangat “muhibah dalam masyarakat berbilang kaum” di ibu negara.

Kumpulan itu juga menggesa Menteri Wilayah Persekutuan Tengku Adnan Mansor untuk mengarahkan DBKL untuk membalikkan keputusannya dan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Nazri Aziz untuk membantu menyelesaikan masalah itu dengan baik.

“Semasa Perhimpunan Patriotik Masyarakat Cina, Perdana Menteri Najib Razak menjamin hak semua kaum. Beliau juga memberi jaminan bahawa hak-hak orang Cina akan dilindungi.

“Kami percaya bahawa dengan ‘melindungi hak semua’ bermakna setiap bangsa boleh mengamalkan budaya mereka dan kontrak sosial ini telah dipersetujui oleh semua pihak seperti yang termaktub dalam Perlembagaan 1957 dan Perjanjian Malaysia 1963.

“Kami kecewa bahawa pihak berkuasa tempatan seperti DBKL memainkan peranan sebagai juara agama,” kata lima anggota Parlimen itu dalam satu kenyataan bersama.

Mereka terdiri daripada Ahli Parlimen Cheras Tan Kok Wai, Ahli Parlimen Bukit Bintang Fong Kui Lun, Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok, Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng dari DAP dan Ahli Parlimen Wangsa Maju Dr Tan Kee Kong dari PKR.

Mereka juga menegaskan bahawa festival bir itu “jelas disasarkan” kepada kalangan bukan Islam dan pelancong.

“Membatalkan acara ini akan menjejaskan industri pelancongan Malaysia. Pelancong asing tidak akan mahu datang ke sini kerana kerajaan Malaysia akan dilihat sebagai rejim yang menindas.

“DBKL perlu memahami peranannya untuk memberi perkhidmatan kepada orang ramai tanpa berat sebelah terhadap bangsa dan agama. Ia juga mempunyai peranan untuk mempromosikan Kuala Lumpur sebagai destinasi pelancongan,” kata mereka, lapor Malay Mail Online.

DBKL dilaporkan telah menolak permohonan daripada penganjur Mybeer (M) Sdn Bhd berikutan bantahan daripada ahli politik PAS yang mendakwa festival itu akan menggalakkan sikap tidak bermoral dan menjadikan Kuala Lumpur sebagai pusat tidak bermoral Asia.

Dalam satu kenyataan awal hari ini, Ahli Parlimen PAS, Mohd Khairuddin Aman Razali memuji DBKL kerana menolak pesta itu, sambil berkata majlis tempatan itu “membawa aspirasi semua rakyat Malaysia yang menolak penganjuran mana-mana pesta yang tidak bermoral yang merosakkan rakyat.”

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 18 September 2017

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/pakatan-harapan-mps-want-beer-fest-approved/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.