Tiga Serangan Di Amerika Syarikat Dalam 24 Jam Disyaki Tindakan Pengganas

NEW YORK – Tiga serangan berasingan yang berlaku di Amerika Syarikat dalam masa sehari – insiden letupan di Manhattan, New York, serangan tikam di kompleks beli-belah Minnesota dan letupan bom paip di New Jersey kini disiasat kemungkinan kaitannya dengan serangan pengganas.

 

Pihak berkuasa berkata bahawa tiada bukti yang menunjukkan kesemua serangan itu saling berkait namun tempoh masa ketiga-tiga serangan berlaku mencetuskan rasa bimbang tentang faktor keselamatan.

 

Ia juga menjadi isu yang panas di Amerika kerana pilihan raya presiden antara Hillary Clinton dan Donald Trump yang menyaksikan perbezaan pandangan.

 

Sejumlah 29 orang cedera sewaktu insiden letupan di kawasan Chelsea, New York pada Sabtu malam yang telah merosakkan bangunan di sekitar kawasan itu serta serpihan kaca dan serpihan dari ledakan bom tersebut.

 

Bahan kedua dipercayai bom yang terletak sejauh empat blok telah ditemui oleh pihak polis dan telah dinyahaktif sebelum melalui proses pemeriksaan seterusnya.

 

Beberapa jam sebelumnya, kira kira 160 kilometer ke selatan New Jersey, sebuah bom paip telah meledak di dalam sebuah tong sampah berdekatan acara larian Marine Corps. Begitupun, tiada sebarang kecederaan berlaku, hanya acara larian terpaksa dibatalkan.

 

Lebih 1,930 kilometer ke barat, seorang penyerang didakwa berbangsa Amerika-Somalia telah menikam pengunjung di sebuah pusat beli-belah di St. Cloud, Minnesota dan telah mencederakan sembilan orang sebelum ditembak mati oleh seorang pegawai polis yang di luar waktu bertugas pada ketika itu.

 

Pihak berkuasa AS berkata, kesemua motif serangan adalah tidak jelas namun pegawai rasmi yang dilantik bagi menguruskan hal itu tidak menolah kaitan serangan tersebut dengan keganasan.

 

“Jika anda melihat kepada jumlah insiden ini, anda boleh memanggilnya apa sahaja – tetapi ia tetap keganasan,” kata Gabenor Republik New Jersey Chris Christie, seorang ahli penting dalam kempen Trump kepada CNN. – Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.