Tular Mengenai Cuti Murid Atas Sebab Guru Bertugas Di Luar Kawasan Sekolah Adalah Tidak Benar

PUTRAJAYA –  Pemberitahuan untuk  ‘merehatkan’ murid atas alasan guru bertugas di luar kawasan sekolah seperti yang dikeluarkan sebuah sekolah di Ampang, Selangor  bukan arahan Kementerian Pendidikan, kata Menteri berkenaan Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Mengulas pengedaran surat pemberitahuan di media sosial yang memaklumkan murid kelas peralihan, darjah satu dan dua bagi sesi pagi dan petang direhatkan pada 18 dan 19 Julai kerana sebahagian guru terlibat dengan taklimat petugas pilihan raya, Mahdzir berkata pemberitahuan itu disediakan secara ‘pandai-pandai’ oleh pengetua atau pihak sekolah berkenaan.

Beliau berkata penglibatan guru dalam taklimat seperti dibuat Suruhanjaya Pilihan Raya, Pihak Berkuasa Tempatan, Majlis Perbandaran atau Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) adalah biasa dan tidak  memerlukan  murid direhatkan.

“Kita akan lakukan siasatan dalaman tetapi yang pasti arahan sebegitu tidak boleh dibuat sama sekali,” katanya ketika ditemui pada majlis mesra Aidilfitri kementeriannya di sini hari ini.

Majlis itu turut dihadiri  Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan beberapa menteri kabinet.

Mahdzir berkata kebiasaannya sekolah hanya perlu melaporkan hal itu kepada PPD dan ketiadaan guru terbabit bagi kelas pengajarannya perlu diganti oleh guru lain.

“Jadi, pemberitahuan bahawa murid direhatkan dua hari adalah tidak betul dan menyalahi praktis yang diamalkan sejak sekian lama,” katanya.

— BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.