Mahathir Perlu Nyatakan Pendirian Tuduhan Anwar Meliwat – Dr Zuhdi

SHAH ALAM – Seorang pemimpin PAS menggesa Tun Dr Mahathir Mohamad menyahut cabaran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak agar menyatakan pendirian terkininya mengenai kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998.

Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr Zuhdi Marzuki berkata pendirian terkini oleh Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu perlu tambahan ia melibatkan calon yang bakal diangkat menjadi perdana menteri sekiranya gabungan itu menang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) kelak.

“Memang sepatutnya begitu lah. Dia memang patutnya menyatakan pendirian terbaru dia. Adakah Datuk Seri Anwar terlibat dengan kelakuan yang tak bermoral seperti itu. Dia kena nyatakan pendirian terbaru dia.

“Itu satu tuduhan yang berat. Apatah lagi tuduhan itu terhadap individu yang dikatakan bakal menjadi perdana menteri bagi pihak Pakatan Harapan. Jadi, saya nampak dia kena nyatakan pendirian terbaru dia lah.

“Saya nampak selagi dia tidak menjawab gesaan tersebut dan tidak mengisytiharkan gesaan terbaru dia maka sampai bila ia akan terus menjadi tanda tanya besar kepada rakyat Malaysia tentang salah laku Datuk Seri Anwar tuduhan yang diberikan kepada dia,” katanya kepada Antarapos hari ini.

Tambah Zuhdi, walaupun sekiranya mantan perdana menteri itu mengisytiharkan pendirian yang berbeza daripada sebelum ini, beliau harus memohon maaf bukan sahaja kepada Anwar bahkan kepada seluruh rakyat Malaysia kerana pernah menuduh bekas ketua pembangkang itu melakukan perbuatan luar tabii.

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Mahfodz Mohamed pula berkata memang lumrah dalam dunia politik apabila ada pemimpin sanggup berubah ‘kiblat’ demi kepentingan peribadi.

“Itu hal politik masing-masing. Orang politik memang boleh berubah. Hari ini kawan esok jadi musuh. Dulu musuh sekarang kawan tetapi saya tak suka nak masuk campur hal orang lain,” ujarnya.

Mahfodz walaubagaimanapun enggan mengulas lanjut berkenaan hal tersebut.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam mencabar Dr Mahathir menjelaskan kepada rakyat adakah beliau masih berpegang kepada kenyataan mengenai Anwar pada September 1998.

Untuk rekod, Dr Mahathir yang juga merupakan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam satu sidang media pada 22 September 1998 mendakwa Anwar terbabit dalam perlakuan luar tabii dan tidak layak menjadi pemimpin negara.

Dr Mahathir baru-baru ini dilantik sebagai Pengerusi PH, digandingkan bersama bekas seterunya, Anwar yang dilantik selaku Ketua Umum untuk mengepalai PH menghadapi PRU14 tidak lama lagi.

Ia sekaligus menimbulkan persoalan berkaitan tuduhan yang pernah dilemparkan olehnya terhadap Anwar suatu ketika dahulu.

Dalam ucapan sempena Ceramah Perdana Pakatan Harapan di IDCC Shah Alam, malam tadi, Dr Mahathir dilihat enggan menyahut cabaran Najib.

Beliau sebaliknya mahu perkara silam dilupakan sambil menambah, pakatan pembangkang kini perlu bekerjasama demi menjatuhkan Umno-Barisan Nasional (BN). – AntaraPos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.