Lim Kit Siang Akhirnya Masuk Perangkap Najib

Sidang akhbar Jumaat lepas oleh Pakatan Harapan untuk akhirnya mengumumkan barisan kepimpinannya selepas melambat-lambatkan selama beberapa waktu telah menarik reaksi yang berbeza dari orang ramai. Ada yang berkata seperti berikut:

Perkara itu memberikan rangsangan kepada pembangkang Malaysia, tetapi ia masih “tidak akan menang” (Southeast Asia Globe)

Malaysia: Politik akan menjadi politik … sentiasa kotor, tidak kira jurang mana pun (Koresponden Asia)

Penerbitan tempatan, bagaimanapun, khususnya yang pro-pembangkang, telah melaporkan ‘pakatan’ bersejarah ini, selepas perpecahan yang lebih bersejarah antara Tun Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim 18 tahun yang lalu, sebagai rangsangan untuk Pakatan Harapan. Gambaran yang mereka cuba buat adalah bahawa ini telah mengejutkan Perdana Menteri Najib Tun Razak dan tidak pernah menjangkakan perkara ini akan berlaku dan beliau kini berada dalam keadaan panik, dan sebagainya.

Ringkasnya, skor kini ialah 1: 0 untuk Pakatan Harapan yang diketuai DAP berbanding Barisan Nasional yang diketuai oleh Umno. Dan inilah sebabnya, para penganalisis mengatakan, Najib tidak pasti tentang masa untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang. Najib tidak pasti jika Barisan Nasional masih boleh menang, Pakatan Harapan telah ‘dengan rasminya’ mengesahkan barisan kepimpinannya.

Orang-orang ini hidup dalam penafian dan sama ada berfikiran terganggu jika mereka fikir mereka telah memeranjatkan Najib. Sebenarnya Najib tidak hanya fokus pada objektifnya tetapi juga mengawal permainan ini. Beliau bertanggungjawab untuk menentukan bukan sahaja peraturan permainan tetapi temponya juga.

Apa yang berlaku Jumaat lepas adalah dengan tepat bagaimana yang dirancang Najib dan apa yang beliau mahu untuk berlaku. Tidak ada serangan mengejut yang berlaku jika itulah yang digambarkan pembangkang. Ia lebih kepada perangkap telah diletakkan oleh Najib dan Pakatan Harapan telah berjalan ke dalam perangkap itu.

Najib mahu Pakatan Harapan membuktikan kepada orang Melayu bahawa ia adalah rancangan Ali Baba dengan DAP adalah kuasa sebenar di sebalik takhta. Dan itulah yang mereka lakukan. Lim Kit Siang fikir beliau sangat bijak bersembunyi di sebalik tabir dan membenarkan bekas pemimpin Umno Melayu berdiri di barisan hadapan. Tetapi apa yang berlaku sebaliknya ia memperkukuhkan kepercayaan bahawa Pakatan Harapan adalah Pakatan Ali Baba. Dalam usaha untuk mengelak dari dipanggil Pakatan Harapan yang dipimpin oleh DAP – yang bermaksud dipimpin oleh Cina – mereka secara tidak sengaja masuk ke dalam perangkap di mana mereka kini dipanggil Pakatan Ali Baba.

Inilah yang Najib inginkan. Tetapi Najib akhirnya mendapat lebih daripada yang diharapkannya. Lim Kit Siang bukan sahaja mengakui Pakatan Ali Baba seperti yang Najib mahu, beliau sebenarnya mengakui kepada Pakatan tiga-Ali-satu-Baba. Kini mereka mempunyai tiga calon Perdana Menteri dan ketiga-tiganya berjuang untuk menjadi yang teratas. Bagaimana anda boleh mendapatkan Mahathir dan Anwar, yang tidak pernah berbaik dan melupakan apa yang terjadi 20 tahun yang lalu, bersetuju untuk duduk di meja yang sama sebagai sama rata? Itu akan menjadi masalah dan sebelum apa-apa boleh berlaku Mahathir sudah mengumumkan beliau adalah ‘top dog’ dan tidak boleh ada tiga Perdana Menteri.

Kantoi Kit Siang!

Pengumuman minggu lalu mengenai barisan kepimpinan Pakatan Harapan adalah hasil pertemuan di London antara Nurul Izzah Anwar dan Mahathir. Ia telah dipersetujui bahawa Mahathir akan dijadikan Perdana Menteri jika Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum dan tindakan pertamanya sebagai Perdana Menteri ialah untuk mendapatkan pengampunan diraja untuk Anwar. Kit Siang tahu bahawa sebarang pakatan antara Mahathir dan Anwar adalah selamat kerana kedua-dua tidak akan menjadi Perdana Menteri. Anwar di penjara manakala Mahathir terlalu tua jadi kedua-duanya tidak akan menjadi Ahli Parlimen dan hanya Ahli Parlimen yang boleh menjadi Perdana Menteri.

Kit Siang yang meminta Nurul bertemu Mahathir kerana beliau memerlukan isu kepimpinan Pakatan Harapan untuk diselesaikan. Dan untuk ini berlaku Mahathir dan Anwar Ibrahim perlu berbaik. Sekiranya kedua-dua musuh itu tidak dapat bersetuju membentuk pakatan maka barisan kepimpinan Pakatan Harapan tidak akan berlaku dan dalam proses yang sama Pakatan Harapan akan gagal.

Pakatan Mahathir-Anwar akan memberi manfaat kepada Kit Siang kerana Anwar tidak akan memberi keterangan dan menjual Mahathir di RCI yang menyiasat skandal forex bernilai AS$10 bilion. Dan sekiranya Anwar memberi keterangan terhadap Mahathir maka Pakatan Harapan, yang telah terikat kepada Mahathir, akan diseret juga.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan Anwar bersetuju untuk tidak memberi keterangan di RCI konsesi tertentu perlu dibuat. Dan buat masa ini Mahathir tidak berada dalam kedudukan untuk mengatakan tidak. Maka apa yang diperlukan hanyalah untuk Kit Siang memainkan peranan orang tengah dan memastikan kedua-duanya pada halaman yang sama dan mengumumkan kepada dunia barisan kepimpinan Pakatan Harapan.

Kit Siang fikir beliau telah membuat langkah yang bijak untuk menamatkan kebuntuan dan menyelesaikan masalah kepimpinan Pakatan Harapan. Sekarang Najib tidak lagi boleh menghentam mereka kerana isu ini. Dan Najib juga tidak boleh mengatakan bahawa Pakatan Harapan adalah diketuai DAP atau dipimpin Cina. Tetapi itulah yang Najib mahu. Beliau berterusan menghentam mereka mengenai isu-isu ini untuk mendapatkan reaksi dari mereka. Dan Kit Siang memberikan reaksi, dan bertindak dengan tepat seperti yang Najib inginkan. Najib terbukti adalah pemain catur yang lebih baik daripada Kit Siang.

Sama seperti dalam permainan catur, anda tidak melihat hanya langkah terakhir atau ‘checkmate’. Anda perlu memulakan pemantauan dari langkah pembukaan dan semua langkah lain sepanjang perjalanan yang membawa kepada ‘checkmate’. Dan permainan catur ini adalah antara Najib Tun Razak dan Lim Kit Siang dan tidak ada orang lain. Semua yang lain seperti Tun Dr Mahathir Mohamad, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Anwar Ibrahim, Muhyiddin Yassin, dan lain-lain, hanyalah catur-catur di atas papan catur. Mereka adalah catur-catur Kit Siang untuk beliau gunakan dalam usaha menghalang gerakan Najib… itu yang difikirkannya.

Ketika pembangkang dan orang-orang mereka meraikan ‘kemenangan’ Jumaat lepas, Najib sebenarnya yang menang. Bukan sahaja Kit Siang memasuki perangkap Najib, Pakatan Harapan juga sangat gembira mengenainya dan berpesta seolah-olah mereka, dan bukannya Najib yang merupakan pemenangnya. Adakah ini tidak mengingatkan kita tentang Nero ketika Rom dibakar?

Kita hanya boleh berkata, “Permainan yang baik, Najib,” kerana ia memang dimainkan dengan baik. Ia adalah satu perkara untuk mengatasi lawan anda. Tetapi untuk membuat lawan itu menyimpulkan bahawa beliau adalah pemenang dan bukannya yang kalah adalah tindakan yang cemerlang. Walau bagaimanapun, apabila Najib membuat pengumuman khas mengenai Felda pada hari Ahad, Kit Siang akan tiba-tiba tersedar bahawa bukan sahaja beliau telah dikalahkan, tetapi juga bagaimana Najib melakukannya. Tetapi pada masa itu nasi telah menjadi bubur dan Kit Siang hanya boleh menjerit dan meratap, seperti biasa.

Orang berkata apabila seekor ikan yu mengelilingi anda, untuk menakutkannya, anda menumbuk hidungnya. Tetapi untuk membunuhnya, anda perlu menyerang bahagian yang lembut dan lemah. Dan kelemahan Kit Siang adalah ‘Chineseness’ DAP. Dan hakikat bahawa Superman Hew Kuan Yau telah mendedahkan bahawa Kit Siang hanya menggunakan Mahathir untuk menjatuhkan Najib dan DAP menggunakan orang Melayu untuk menghancurkan orang Melayu menunjukkan agenda Cina DAP.

Jadi, apa yang perlu dilakukan oleh Najib hanyalah menyerang kelemahannya dengan berucap pada konvensyen Umno pada 3 Disember 2016 bahawa pilihan raya akan datang adalah di antara pakatan yang diketuai oleh orang Cina dan pakatan yang dipimpin oleh orang Melayu. Jadi, para pengundi mempunyai pilihan antara mengundi Pakatan Harapan yang dipimpin DAP dan Barisan Nasional yang diketuai oleh Umno. Satu pilihan memberi anda kerajaan yang dipimpin oleh Cina dan yang lain memberi anda kerajaan yang dipimpin oleh Melayu.

Ini benar-benar merisaukan Kit Siang. Beliau tahu bahawa DAP sudah memaksimumkan pengundi Cina dan bahkan pada 100%, ia akan dapat menang hanya lebih kurang 54 kerusi. Tetapi ia memerlukan 112 atau 58 lagi kerusi untuk menguasai Putrajaya dan membentuk kerajaan persekutuan baru. Dan pengundi Cina tidak dapat memberikan mereka 58 kerusi tambahan. Kerusi itu mesti datang dari pengundi Melayu dan Bumiputera dari Malaysia Timur. Tetapi 58 kerusi itu hanya akan memberikan mereka margin dua kerusi dan kematian, hilang kelayakan atau penghijrahan hanya satu Ahli Parlimen bermaksud kita akan melihat ‘hung parliament’.

Panik Kit Siang jelas kelihatan apabila belaiu membuat pusingan U mengenai Mahathir. Terdahulu Anthony Loke telah mengumumkan bahawa Mahathir tidak dijemput untuk menghadiri konvensyen DAP pada hujung minggu yang sama. Untuk menyangkal apa yang baru sahaja dikatakan Najib, Kit Siang menghubungi Mahathir dan memintanya menghadiri konvensyen tersebut. DAP memerlukan wajah Melayu, jadi kehadiran Mahathir di konvensyen DAP akan membantu menyangkal apa yang dikatakan Najib bahawa DAP bermaksud Cina.

Tetapi sebelum ini, mereka telah mengumumkan secara terbuka bahawa Mahathir tidak diundang jadi jika mereka telah melakukan pusingan U itu hanya boleh bermakna Kit Siang sangat terdesak dan Najib telah menyebabkannya menjadi panik. Mahathir tidak akan memberi Kit Siang apa yang beliau mahu dengan begitu sahaja dan jika beliau berkata ya ia mesti disertakan dengan syarat-syarat. Dan syarat-syarat itu adalah mengenai pilihan Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan berkuasa – kerana Mahathir tahu dengan lebih kurang 50 kerusi parlimen, DAP yang akan memutuskan siapa yang menjadi PM.

Dengan hanya beberapa jam yang tinggal Kit Siang tidak mempunyai pilihan melainkan untuk bersetuju dengan syarat Mahathir. Dan Mahathir menghadiri konvensyen DAP dengan kuasa untuk menentukan PM selamat dalam poketnya. Walau bagaimanapun, Kit Siang tahu bahawa seseorang tidak boleh terlalu yakin dengan sesuatu kerana banyak perkara yang boleh berlaku.

Tetapi Kit Siang perlu melawan satu pertempuran pada satu masa. Pertama beliau perlu menyangkal apa yang Najib katakan: bahawa DAP adalah Cina dan Pakatan Harapan adalah pakatan yang dipimpin Cina. Seterusnya beliau boleh menyelesaikan masalah siapa yang sepatutnya menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ketujuh – atau pilihan PM Pakatan Harapan jika mereka memenangi pilihan raya umum akan datang. Mahathir perlu dineutralkan tetapi itu boleh datang kemudian.

Dari pengalaman Disember 2016, Najib tahu bahawa Kit Siang mudah ditakutkan dan bagaimana untuk melakukannya. DAP sangat yakin dengan sokongan Cinanya tetapi sokongan Melayu dan Bumiputera masih tidak kukuh. Pakatan Harapan perlu mengurangkan keterampilan Cinanya dan memainkan ‘kemelayuannya’ jika mahu mendapatkan lebih banyak undi bukan Cina.

Dan itulah sebabnya barisan kepimpinan baru Pakatan Harapan pada Jumaat lepas adalah ‘banyak Melayu’ dan kurang Cina dalam struktur. Dan walaupun itu, ia membawa masalah lain dan DAP kini perlu menjelaskan mengapa terdapat kehadiran Cina dalam barisan kepimpinan Pakatan Harapan dan memberi jaminan kepada orang Cina bahawa DAP tidak diketepikan, seperti yang digambarkan.

Jadi, dalam usaha untuk menggembirakan orang bukan Cina dan dengan harapan bahawa barisan pimpinan Pakatan Harapan yang baru yang ‘banyak Melayu’ akan membantu mendapatkan undi Melayu, DAP telah mengecewakan kaum Cina. Jadi DAP kini sibuk cuba memberi jaminan kepada orang Cina bahawa orang-orang Melayu tidak mengambil alih Pakatan Harapan atau telah mengetepikan DAP tetapi ini hanyalah strategi DAP menggunakan orang Melayu untuk menghancurkan orang Melayu dan menggunakan Mahathir untuk menyerang Perdana Menteri, Umno dan Barisan Nasional .

Ringkasnya, DAP perlu memberitahu penyokongnya bahawa Pakatan Harapan mungkin kelihatan Melayu tetapi pada hakikatnya ia masih Cina dan sekadar barisan Ali Baba. Dan inilah mesej yang ingin dihantar oleh Najib. Dan Kit Siang membantu menghantar mesej itu Jumaat lalu apabila mereka mengumumkan barisan kepimpinan mereka. Dan itulah sebabnya sejak Jumaat lalu Najib tidak boleh berhenti ketawa.

Kini Kit Siang tidak lagi pasti sama ada rancangan itu begitu bijak seperti yang beliau fikirkan pada mulanya. Beliau fikir barisan kepimpinan Pakatan Harapan hari Jumaat dapat mengecam Najib dan beliau tidak boleh lagi mengatakan bahawa pilihan raya umum akan datang adalah Pakatan Harapan yang dipimpin oleh DAP menentang Barisan Nasional yang diketuai oleh Umno. Sebaliknya ia telah menimbulkan banyak kekeliruan tentang siapa yang sebenarnya mengetuai Pakatan Harapan dan orang ramai bertanya kenapa orang yang sudah tua dan bekas Umno yang bermasalah yang mengawal Pakatan Harapan manakala DAP telah diketepikan.

Lebih penting lagi adalah orang ramai bingung mengenai siapa dari tiga ‘top dog’ yang benar-benar bertanggungjawab terhadap Pakatan Harapan kerana ia kelihatan seperti ketiga-tiganya sama-sama bertanggungjawab dan satu-satunya perbezaan adalah mereka diberi jawatan yang berbeza untuk fungsi yang sama untuk menyembunyikan hakikat bahawa kapal itu mempunyai tiga kapten proksi sementara kapten de facto sebenar yang tidak disebut dalam senarai kepimpinan adalah Kit Siang. Dan ini akan menjadikan Kit Siang sebagai ketua de facto dengan tiga proksi Melayu bermain Ali Baba – atau satu Baba dengan tiga Ali sebagai proksi.

Najib memainkan Kit Siang dengan baik sekali. Kit Siang fikir pengumuman barisan kepimpinan Pakatan Harapan hari Jumaat itu adalah tindakan yang akan membisukan Najib selamanya. Sekarang Kit Siang menyedari bahawa beliau telah diperangkap oleh Najib dan melakukan apa yang Najib mahu beliau lakukan. Jadi bagaimana Kit Siang akan keluar dari masalah yang beliau sebabkan sendiri?

Satu faktor yang mungkin berkesan adalah mesyuarat CEC DAP hari ini. Pada hari Isnin, Pendaftar Pertubuhan (RoS) menghantar surat kepada DAP memberi mereka dua minggu untuk bertindak balas. Ini sebenarnya bukan isu baru tetapi susulan isu empat tahun lalu yang mana RoS telah memberitahu DAP untuk membetulkannya – tetapi yang mana mereka tidak melakukannya kerana mereka mahu menghalang Tan Seng Giaw daripada mengambil alih kepimpinan parti dengan mengorbankan Lim Guan Eng dan juga bapanya.

Apakah yang akan ditentukan oleh CEC DAP hari ini? Pertama sekali tidak kira apa keputusannya kerana CEC sememangnya tidak sah. CEC diundi melalui pemilihan parti yang penuh dengan penipuan pada bulan Disember 2012. Jadi apa sahaja yang diputuskan adalah tidak sah. Oleh itu, RoS tidak perlu melayan keputusan CEC hari ini.

Jika DAP enggan mematuhi permintaan RoS, iaitu mengadakan pemilihan semula parti yang kedua, maka CEC DAP akan kekal tidak sah dan pemegang jawatan yang dilantik oleh CEC ini juga tidak sah. Dan itu bermakna, ringkasnya, DAP tidak akan mempunyai Setiausaha Agung untuk menandatangani Surat Watikah untuk calon-calonnya dalam pilihan raya umum akan datang.

Tetapi itu bukan kesudahannya. DAP tidak perlu untuk calon-calonnya bertanding sebagai calon ‘bebas’ atau bertanding tanpa logo roket DAP. Calon DAP boleh bertanding sebagai calon Pakatan Harapan dan menggunakan logo baru Pakatan Harapan. Walau bagaimanapun, DAP perlu memastikan bahawa tiada calonnya yang memaparkan logo roket kerana Suruhanjaya Pilihanraya atau SPR boleh membatalkan kelayakan mereka.

Ini adalah apa yang Najib mahu mereka lakukan. Najib memaksa DAP untuk keluar dari tempat selamat mereka. Tiada jeneral yang waras akan melakukan sesuatu seperti itu tetapi Najib berjaya memaksa Kit Siang melakukannya.

Tambahan, jika DAP tidak menggunakan logo roketnya (kerana ia tidak dibenarkan) dan sebaliknya menggunakan logo Pakatan Harapan, bagaimana mereka akan menerangkan barisan kepimpinan Pakatan Harapan pada Jumaat lepas, yang menurut penyokong DAP, DAP telah diketepikan? Adakah DAP sekali lagi akan pergi ke seluruh Malaysia untuk memberitahu pengundi Cina bahawa tidak kisah siapakah dalam barisan kepimpinan Pakatan Harapan kerana ia hanyalah samaran sahaja dan realitinya ialah Kit Siang hanya menggunakan Mahathir untuk menyingkirkan Najib, Umno dan Barisan Nasional dan mereka hanya menggunakan orang Melayu untuk menghancurkan orang Melayu?

Kali ini Kit Siang mempunyai masalah besar. Dan Ahad ini, Kit Siang akan tersentak apabila beliau menyedari bahawa Najib telah bermain-main dengannya dan ini adalah ‘checkmate’. Dan semua orang yang meraikan pakatan pada Jumaat lalu antara Mahathir dan Anwar akan mengubah fikiran mereka dan akan menilai semula keseluruhan perkara itu sama seperti bencana Dunkirk.

Jadi siapa yang panik sekarang ini? Najib Tun Razak atau Lim Kit Siang? Kenapa perlu Najib panik apabila Kit Siang yang terperangkap? Kit Siang yang panik kerana beliau kini menyedari bahawa beliaau telah berjalan ke dalam perangkap Najib dan tidak ada cara untuk keluar daripadanya kecuali jika DAP memecat Pakatan Harapan. Pakatan Harapan, yang ramai ingat akan membantu ‘menyelamatkan’ DAP dengan membawa undi Melayu, sebenarnya menyakiti DAP lebih daripada membantu.

Malah, barisan kepimpinan Pakatan Harapan yang baru memburukkan lagi keadaan dan akan menyebabkan DAP kehilangan undi Cina dan bukannya memenangi undi Melayu. Najib tahu ini tetapi Kit Siang tidak menjangkakan ini. Oleh itu, sama ada Kit Siang kehilangan sentuhannya atau beliau tidak setaraf dengan Najib. Apa-apa pun, Najib satu dan Kit Siang kosong. Dan lebih teruk lagi, kenyataan Mahathir semalam, “Dalam hierarki, saya adalah ‘top dog’”, dan “Kita tidak boleh ada negara yang diperintah oleh tiga perdana menteri” adalah pukulan hebat yang Kit Siang dan DAP tidak akan pernah pulih dari.

Mahathir baru sahaja membantu Najib menghapuskan Kit Siang dan DAP. Kit Siang fikir beliau mengangkat dirinya daripada diktator DAP kepada diktator Pakatan Harapan. Hari ini Mahathir menghancurkan ilusi itu. Dan ini membuktikan bahawa perkahwinan Pakatan Harapan, sama seperti semua yang lain sebelum ini, tidak mampan dan tidak akan bertahan lebih daripada dua bulan.

Jadi jangan terkejut jika Pakatan Harapan mungkin tidak wujud menjelang pilihan raya umum yang akan datang dan sebab Najib menangguhkan pilihan raya umum bukan kerana beliau takut, seperti yang dikatakan oleh sesetengah orang, tetapi untuk memberikan masa Pakatan Harapan untuk hancur.

Jika DAP mengikut arahan RoS maka Tan Seng Giaw akan menjadi ketua baru. Dan Tan Seng Giaw berfikir sama seperti mendiang Karpal Singh. Jika Karpal masih hidup DAP tidak akan pernah bekerjasama dengan Mahathir. Dan ini adalah jalan yang sama yang Tan Seng Giaw akan ambil jika beliau adalah orang baru yang bertanggungjawab terhadap DAP. Jadi macam mana pun, pakatan DAP-Mahathir akan gagal. Dan itu bermakna Kit Siang akan kembali ke permulaan manakala Najib kemungkinan besar akan ketawa sakan.

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 19 Julai 2017

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/kit-siang-played-right-into-najibs-hands/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.