DOJ Kitar Semula Dakwaan, Tidak Mempunyai Kes Terhadap 1MDB – Vell Paari

 

KUALA LUMPUR  – Kegagalan Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat untuk memanggil mana-mana individu daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk memberikan sebarang kenyataan berkaitan skandal yang didakwa itu sehingga kini membuktikan ia tidak mempunyai kes terhadap syarikat pembangunan strategik itu, kata Bendahari Agung MIC Datuk Seri S. Vell Paari.

Beliau berkata dakwaan terbaru oleh DOJ merupakan satu lagi konspirasi pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi.

“Bukan lagi rahsia bahawa pembangkang mengusahakan siasatan oleh DOJ Amerika Syarikat terhadap 1MDB apabila mereka menghantar konco mereka untuk membuat laporan di Amerika Syarikat. Tanpa aduan itu, tidak akan ada penyiasatan ke atas 1MDB oleh DOJ.

“Malah pada ketika itu dan sehingga hari ini tiada sesiapa daripada 1MDB telah dipanggil oleh DOJ untuk memberikan keterangan, bukti atau disoal. Ini jelas menunjukkan DOJ tidak mempunyai kes terhadap 1MDB,” kata Vell Paari dalam kenyataan di sini, hari ini.

Katanya beliau senada dengan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak bahawa pemimpin-pemimpin pembangkang yang meminta bantuan daripada kerajaan asing untuk menjatuhkan pemimpin negara ini yang dipilih secara demokrasi merupakan pengkhianat negara.

Vell Paari turut mempersoalkan kenapa DOJ hanya mengeluarkan versi saman sivil dikemas kini yang mengandungi banyak maklumat kitar semula, selepas hampir setahun saman sivil asal difailkan pada Julai 2016, dan berkata bahawa ia masih belum lagi didengar di mahkamah.

“Benar-benar mengejutkan bahawa Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat terus membuat begitu banyak dakwaan yang tidak dibuktikan dalam saman sivil dikemas kini itu terhadap aset tertentu baru-baru ini.

“DOJ perlu menunjukkan keterangan dokumen untuk membuktikan dakwaan tidak berasas itu, jika tidak saman sivil itu hanya boleh diibaratkan “untuk menarik perhatian ramai” demi tujuan geopolitik,” katanya.

Beliau turut menggesa rakyat Malaysia untuk tidak terperdaya dan terpengaruh dengan dakwaan tidak dibuktikan itu yang tidak memberi manfaat kepada negara.

“Dalam semangat Negaraku, mari kita fokus untuk bekerja bersama-sama, untuk mencapai matlamat transformasi negara kita dan memastikan negara makmur untukl kebaikan dan faedah rakyat,” katanya.-Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.