Rakyat Dapat Pisang Goreng & Bengkang Sahaja Kalau Undi PKR & Wan Azizah

Apa pun tidak akan dapat kalau undi PKR kerana parti itu diketuai oleh Presiden yang lemah. Parti PKR sendiri dikuasai oleh anak beranak Anwar Ibrahim. Dalam Pakatan Harapan (PH), PKR hanyalah parti kedua terkuat selepas DAP.

“Kita hantar seorang tokoh yang akan dilantik menjadi menteri jika pakatan pembangkang menang di Putrajaya, untuk bertanding di Teluk Intan,” kata Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP pada 16 April 2018 di Teluk Intan.

Ini cara parti yang paling kuat dalam pembangkang bercakap. Dengan riak dan angkuh terus janji kerusi Menteri tanpa perlu rujuk Wan Azizah atau Mahathir.

Patutlah selama ini Pakatan Harapan (PH) merahsiakan “shadow cabinet” mereka, rupanya DAP yang berkuasa penuh melantik barisan kabinet tersebut. Mahathir hanyalah boneka sahaja sebagai calon “PM Sementara”.

Bila Guan Eng melantik Nga Kor Ming sebagai bakal menteri, ini bukti jelas DAP adalah “top dog” sebenar dalam pembangkang. Kali ini DAP katanya tidak mahu pakai logo roket dan mahu guna logo PKR untuk bertanding.

Jadi kalau guna logo PKR, kenapa tidak beri Wan Azizah selaku Presiden PKR atau Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR yang umumkan senarai calon? Kenapa DAP pula yang umumkan?

Bukan setakat itu sahaja, DAP siap umumkan lagi siapa yang layak jadi menteri. Bermakna Wan Azizah, Mahathir malah Azmin tidak ada kuasa apa apa pun, “abang besar” sebenarnya adalah DAP.

Lihat sahajalah bagaimana pengumuman senarai nama calon PPBM di Johor semalam yang telah dibatalkan secara tiba tiba sahaja. Khabarnya, ianya dibatalkan kerana tidak mendapat “apparoval” dari DAP. PPBM mana boleh tanding sesuka hati di Johor kalau DAP tidak setuju.

Samalah dengan Wan Azizah sekarang yang dilihat sebagai Presiden PKR yang lemah dan tiada apa apa fungsi pun. Kalau guna logo PKR, mestilah dapat watikah yang ditandatangan oleh Presiden PKR.

Wan Azizah tidak berani letak syarat begitu kepada DAP, PAN dan PPBM. Malah Mahathir, Mukhriz dan Muhyiddin pun kena masuk dan jadi ahli PKR terlebih dahulu sebelum bertanding guna logo PKR.

Ini kerana, parti PPBM yang diasaskan oleh Mahathir sudah tidak boleh digunakan lagi. Mereka bertiga bukan lagi ahli mana mana parti bila PPBM kena haram. Jadi kenalah jadi ahli mana mana parti komponen PH sebelum hendak berpakat dengan PKR, DAP dan PAN dalam PH.

Kalau tiada parti, nanti apakah logo yang Mahathir akan guna kalau masuk ke parlimen? Wan Azizah hanya mampu lekatkan logo PKR sahaja di baju Mahafiraun. Wan Azizah tidak berani tundukkan Mahafiraun sepenuhnya.

Jadi PKR sekarang di bawah pimpinan Wan Azizah sudah terkubur sepenuhnya. PKR datang daripada Mahathir, akhirnya ia kembali juga kepada Mahathir. Ini yang patut ditulis di batu nisan PKR.

Wan Azizah ternyata Presiden PKR yang gagal, dibuli DAP dan Mahathir. Pilihanraya kali ini, orang Permatang Pauh akan dapat pisang goreng percuma manakala orang Lembah Pantai pula akan dapat berkongsi resepi “bengkang”.

Semua ini #HarapanPalsu sahaja. Baik rakyat #BersamaBN #HebatkanNegaraku #DahulukanRakyat untuk masa depan negara yang lebih jelas, bukan sekadar pisang goreng dan “bengkang” semata mata.

Tulisan :
Beruang Biru

One thought on “Rakyat Dapat Pisang Goreng & Bengkang Sahaja Kalau Undi PKR & Wan Azizah

  • April 20, 2018 at 6:43 am
    Permalink

    Sebenarnya PKR bukan ler Kuda Tunggangan DAP sepertimana digembar gemburkan!!! Lebih tepat lagi PKR hanya berfungsi sebagai KELDAI TUNGGANGAN DAP!!!
    Ntah ntah dah jatuh kepada Lembu Tunggangan.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.