Polis Singapura Siasat Laman Web Palsu Sebar Laporan Kematian Lee Kuan Yew

SINGAPURA – Polis sedang menyiasat sebuah laman web palsu yang mengumumkan secara salah kematian bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew, malam Rabu.

 

Laman web tersebut dengan logo Pejabat Perdana Menteri (PMO), membawa kepada laporan salah dikeluarkan oleh beberapa organisasi berita asing yang menyatakan tentang kematian Kuan Yew.

 

PMO malam Rabu berkata bahawa pihaknya telah membuat laporan polis mengenai laman web tersebut.

 

Ia menambah bahawa tiada maklumat baharu telah dikeluarkan tentang kesihatan Kuan Yew sejak kemas kini pada awal hari Rabu bahawa beliau sedang sakit tenat.

 

Polis  pada Rabu malam mengesahkan bahawa satu laporan telah dibuat dan berkata mereka akan menyiasat perkara itu.

 

“Kami melihat  sesiapa sahaja yang memalsukan laman web kerajaan untuk menyebarkan maklumat palsu bagi menipu orang ramai sebagai sesuatu yang berat,” kata Penolong Pesuruhjaya (AC) Polis Melvin Yong kepada The Straits Times.

 

“Kami akan berusaha untuk membawa mereka ke muka pengadilan. Kami juga menasihati orang ramai supaya tidak menyebarkan kepalsuan,” tambah AC Yong, yang mengetuai Jabatan Hal Ehwal Awam polis.

 

Media asing yang memberikan laporan yang salah mengenai kematian Kuan Yew termasuklah CNN Breaking News dan CCTV China, Sina dan Phoenix Chinese News.

 

CNN Breaking News dalam tweet yang dibuat tidak lama selepas pukul 10 malam, waktu di mana Kuan Yew didakwa meninggal dunia, memetik sebuah ‘laman web kerajaan’ sebagai sumber.

 

Tetapi 10 minit kemudian, satu lagi tweet telah dibuat: “Laporan yang mengaitkan kerajaan Singapura mengenai Kuan Yew bukan dibuat secara rasmi.”

 

Laporan berita yang hampir sama oleh CCTV, Sina dan Phoenix Chinese News berhubung kematian Kuan Yew tidak lama selepas dilaporkan sebagai salah.

 

Sina dan Phoenix memohon maaf untuk kesilapan tersebut. – Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.