India Bina Pangkalan Ketenteraan, Persiapan Perang Dunia III?

SEYCHELLE – Pulau Seychelles bukanlah kawasan yang berkaitan dengan isu-isu geopolitik.

Tetapi pada kebelakangan ini, kepulauan yang terkenal dengan pantai berpasir putih dan hutan tropika yang padat itu, merupakan titik penting dalam reaksi India terhadap kuasa tentera China yang meningkat di Lautan Hindi.

Ketegangan kedua-dua negara Asia besar dikatakan berisiko mencetuskan Perang Dunia III di rantau Lautan Hindi, rantau perairan yang tidak lebih daripada jalan perdagangan global.

Akhir bulan lalu, India dan Seychelles menandatangani perjanjian yang disemak semula, di mana ia memberikan keizinan India untuk membina pangkalan tentera di salah satu pulau tempatan, yang terletak kira-kira 1,650 kilometer dari pantai.

Perjanjian itu, yang telah melalui usaha diplomatik selama bertahun-tahun, akan memberikan India sebuah pangkalan tentera yang penting di kawasan strategik yang disebut di awal abad ke-21.

Sepanjang 2016, anggaran 40 juta tong minyak setiap hari – bersamaan dengan hampir separuh jumlah bekalan petroleum dunia – dihantar ke seluruh kawasan kemasukan Lautan Hindi, termasuk Selat Hormuz, Selat Melaka dan Selat Bab el-Mandeb.

India, yang mempunyai garis pantai lebih dari 7,500 kilometer dan terletak betul-betul di tengah-tengah lorong perkapalan Lautan India, sangat bergantung pada pembukaan laluan selat melalui Asia Tenggara dan Timur Tengah.

Rancangan untuk membina pangkalan tentera India di Kepulauan Seychelles, oleh Perdana Menteri Narendra Modi, dipanggil usaha untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan di rantau Lautan Hindi yang sibuk.

“Perairan Lautan India memerlukan kestabilan keselamatan untuk menyokong kelancaran perdagangan global, dan kami merasa bertanggungjawab untuk membuatnya berlaku,” kata PM Narendra Modi. 

1. China perluas di Lautan Hindi

Sementara itu, China di bawah pemerintahan Presiden Xi Jinping juga mendakwa mengambil tanggungjawab yang sama, menjaga kestabilan keamanan dan keamanan di perairan Lautan Hindi.

Menurut Presiden Xi Jinping, ia berdasarkan peranan penting China dalam peta perdagangan global, termasuk di seluruh Lautan Hindi, walaupun pengaruh wilayahnya sama sekali tidak bersilang.

Pada Julai 2017, China merasmikan pangkalan tentera antarabangsanya di Djibouti, berhampiran dengan Bab el-Manden Strait, salah satu lorong perkapalan tersibuk di dunia, serta arteri utama di rantau Lautan Hindi.

Selat Bab el-Mandeb, yang hanya sejauh 29 kilometer, merupakan hab penting bagi laluan Laut Mediterranean melalui Terusan Suez, Laut Merah, Teluk Aden dan wilayah Lautan Hindi yang luas.

Pembukaan pangkalan tentera China di Djibouti adalah kelanjutan dari pengambilalihan kontroversi China pelabuhan Hambantota di Srilanka, yang hanya sekitar 22.2 kilometer dari jalur pelayaran yang menghubungkan Selat Malaka dan Terusan Suez.

2. Kedudukan Penting India di Lautan Hindi

Pada awal bulan Februari, China mengambil langkah yang tidak biasa untuk menafikan tuduhan ‘penyitaan tanah’ di bawah nama bantuan untuk memulihkan beberapa pelabuhan penting di Lautan Hindi, kali ini ditarik ke Maladewa.

Seperti Sri Lanka, Maladewa telah lama dianggap sebagai ‘kawan rapat’ India.

Tetapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini, negara yang diketuai oleh Presiden Abdulla Yameen sebenarnya dilihat lebih akrab dengan China, terutamanya untuk menarik pelaburan besar-besaran di China di atoll kepulauan.

Fakta ini telah mencetuskan perhatian ramai di Maldives dan sekitar perairan Lautan Hindi, belum lagi pemimpin pembangkang tempatan Mohammed Nasheed, yang menuduh China ‘membeli Maldives’ di bawah pemerintahan Yameen.

Bercakap di hadapan media pada bulan Januari, Nasheed mendakwa sebanyak 80 peratus daripada hutang luar negeri Maldives berpunca dari China, meningkatkan potensi – serta Sri Lanka – perbaikan infrastruktur untuk mengurangkan beban hutang.

Walaupun kerajaan China menafikan tuduhan, beberapa pandangan menunjukkan India akan merasa semakin ‘terancam’, sehingga memungkinkan negara untuk membangun konsolidasi dengan sekutunya serantau.

Memetik CNN, pengarah eksekutif Agensi Maritim Kebangsaan India,
Gurpreet Khurana berkata, bahawa Seychelles adalah sebahagian daripada usaha India untuk memastikan integriti wilayahnya.

“India adalah wilayah yang paling penting di Lautan Hindi Utara dan kedua di rantau Indo-Pasifik, kita merasa bertanggungjawab untuk menjangka pada awal, terutamanya dengan pengaruh China yang semakin meningkat, jadi kami juga melakukan perkara yang sama untuk tujuan keselamatan bersama” jelas Khurana.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.