Syiling Emas Ditemui Di Luar Pantai Israel

Caesara – Penyelam skuba menemui syiling emas berusia 1,000 tahun yang ditulis dalam bahasa Arab di dasar laut di luar Israel, lapor Reuters.

 

Ia merupakan satu penemuan arkeologi yang boleh memberi penerangan tentang pemerintahan Islam pada zaman dahulu.

 

Beberapa 2,000 syiling bertarikh kurun ke-11, semasa dinasti Fatimid Islam menguasai Timur Tengah, ditemui dari dasar laut tersebut.

 

Khazanah, yang mungkin terdedah semasa ribut musim sejuk baru-baru ini, dipercayai tenggelam dalam nahas kapal berhampiran pelabuhan Rom purba Caesarea di timur Mediterranean.

 

“(Ini adalah) harta yang besar daripada (kapal) yang mungkin mengambil simpanan hasil cukai, ke Kaherah tetapi tenggelam di pelabuhan Caesarea,” kata Yakub Sharvit Pihak Berkuasa Antikuiti Israel kepada Reuters.

 

Sharvit berkata penyelam menemui beberapa syiling dua minggu lalu. Pada mulanya mereka sangka ia adalah mainan kanak-kanak, tetapi carian seterusnya dalam dasar laut menemui kira-kira 1,000 syiling, katanya.

 

Pada hari Selasa ditemui duit syiling yang ditimbang antara 51/2 dan 6 kilogram emas.

Nilai emas pada harga semasa adalah kira-kira AS $ 240,000 (S $ 325,000).

 

Sebelum ini, syiling tersebut telah ditemui di rantau ini, tetapi penemuan kali ini adalah terbesar yang pernah ditemui di Israel, kata Sharvit.

 

Beliau berkata penemuan syiling itu menunjukkan Caesarea merupakan kawasan yang kaya pada masa itu dan boleh memberikan pemahaman kepada amalan perdagangan Fatimid.

 

“Fatimids adalah orang Islam pertama yang mempunyai tentera laut dan mereka menukarkan dengan semua yang bandar Mediterranean, juga dengan Byzantine dan Nasrani, walaupun mereka sedang berperang dengan mereka,” kata Sharvit.’

 

Duit syiling dengan skrip Arab, telah ditempa semasa pemerintahan khalifah Fatimid Al-kim (996-1021 Masihi) dan anaknya, Al-hir (1021-1036), menurut ahli-ahli arkeologi.

 

Tiga mazhab ditemui, satu dinar yang beratnya lebih kurang 4g, setengah dinar dan satu dinar suku, masing-masing seberat 2g dan 1g.

 

Kekayaan dalam Kerajaan Fatimiyyah, yang berasal dari Afrika Utara, adalah legenda, menurut Pihak Berkuasa Antikuiti Israel.

 

Ia mempunyai rizab sebanyak 12 juta dinar emas dalam tabung di Kaherah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.