Kami Tidak Berperang Dengan Islam – Obama

New York – Presiden Amerika Syarikat Barack Obama menyeru pemimpin Barat dan Islam, untuk menolak “pertembungan tamadun” yang kedua-dua pihak kini terlibat.

 

Memberi ucaptama pada hari kedua sidang kemuncak untuk menangani keganasan yang dianjurkan oleh Rumah Putih, Obama menggesa perbualan “jujur” antara kedua-dua pihak untuk memerangi tanggapan bahawa Amerika dan Barat terlibat dalam beberapa jenis “Perang ke atas Islam “.

 

Idea ini, beliau berkata, lebih cenderung untuk dijadikan radikal oleh kumpulan-kumpulan pelampau seperti Negara Islam di Iraq dan Syria (ISIS).

 

“Kita tidak berperang dengan Islam. Kami berperang dengan orang-orang yang telah diselewengkan Islam, “katanya disambut dengan tepukan gemuruh daripada penonton pemimpin masyarakat, agama dan penguatkuasaan undang-undang.

 

“Sama seperti orang-orang kita di luar masyarakat Islam perlu menolak pengganas di mana Barat dan Islam bercanggah atas isu ini, saya juga percaya bahawa masyarakat Islam mempunyai tanggungjawab juga dalam perangi pengganas.”

 

Obama menambah: “Jika kita berjaya mengasingkan pengganas,menangani cabaran daripada usaha mereka untuk mengambil anak-anak muda kita, menyuarakan toleransi dan pluralisme dalam masyarakat Islam, maka kita harus mengakui bahawa usaha mereka menjadi lebih sukar.

 

Ia menjadikan individu, terutamanya golongan muda yang sudah setia lebih berpengaruh radikal. “

 

Presiden Amerika Syarikat juga menjelaskan mengapa beliau menegaskan menjauhkan diri daripada pengaruh agama kepada kumpulan pengganas.

 

“Tiada agama yang bertanggungjawab untuk keganasan, hanya sesetengah individu yang bertanggungjawab bagi keganasan,” katanya.

 

Tepukan kuat sekali lagi diberikan semasa ucapan Obama telah dikhaskan untuk satu gadis Islam muda Amerika muda mengutusnya kad Hari Valentine menyatakan kebimbangannya mengenai Islamophobia di Amerika Syarikat.

 

Obama dipetik dari kad berbentuk hati itu; “Saya bimbang orang membenci Islam … Sila memberitahu semua orang bahawa kita adalah orang yang baik dan kita adalah sama seperti orang lain.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.