Peraturan Mandi Di ‘Onsen’

Kontur Jepun dikelilingi oleh bukit-bukit dan gunung-gunung telah menjadikan negara matahari terbit ini kaya dengan mata air panas.

Kekayaan semulajadi ini digunakan oleh Jepun untuk menarik kunjungan pelancong melalui mandian air panas semula jadi negaranya.

Orang Jepun menamakan kolam air panas mereka sebagai “onsen”.

Onsen dibahagikan kepada dua jenis mengikut sumber air, terdapat asas gunung berapi magma dan yang tidak bersumber dari gunung berapi.

Jenis mineral yang terkandung biasanya menyebabkan air onsen mempunyai warna, aroma, dan sifat yang berbeza.

Pada amnya, suhu air onsen adalah 104 darjah Fahrenheit, dan tidak boleh lebih rendah daripada 77 darjah.

Di Jepun sahaja terdapat kira-kira 3,000 mata air panas onsen yang boleh dikunjungi.

Salah satu yang paling terkenal adalah di Hokkaido.

Tetapi ia tidak boleh sewenang-wenangnya apabila anda mahu membuat lawatan di onsen, kerana ada beberapa peraturan yang perlu dipatuhi.

Seperti memetik laman CNTraveler, Rabu (17/1/2018), berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum lawatan onsen di Jepun.

Tidak seperti mandi air panas di beberapa negara lain, di Jepun orang yang ingin berendam di onsen harus meninggalkan semua peranti mereka.

Orang Jepun biasa menggunakan tempat ini untuk berehat dan bermeditasi. 

Ia bukan tempat untuk berenang, malah sebelum masuk ke dalam onsen, semua orang perlu membersihkan seluruh tubuhnya, mencuci rambut mereka, dan pastikan badan itu bersih sekali.

Malah lebih mengejutkan, walaupun anda telah membersihkan rambut sedemikian rupa, tetapi masih anda hanya dibenarkan untuk menyerap lehernya. Jangan sekali-kali menenggelamkan kepala anda. 

Pemilik tatu juga tidak dilarang masuk. Walaupun tidak semua onsen mengenakan peraturan begini, tetapi kebanyakan mereka tang bertatu dilarang masuk ke Onsen.

Ini kerana secara tradisional orang Jepun sentiasa mengaitkan tatu dengan Yakuza, sindiket jenayah terancang yang terkenal.

Untuk mengekalkan keselesaan, orang tato dilarang masuk ke dalam onsen.

Inilah yang membuat pelancongan onsen sangat menarik.

Setiap orang yang ingin pergi ke sana juga perlu melepaskan semua pakaian mereka, termasuk seluar dan tuala, hanya badan telanjang yang benar-benar bersih

Walau bagaimanapun, pegawai onsen akan memberikan tuala kecil kepada pelawat untuk menutupi badan sebelum memasuki onsen. Beberapa onsen di Jepun dipisahkan lelaki dan perempuan. -SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.