Lebih Banyak Kebimbangan Mengenai Terowong Pulau Pinang

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 19 Januari 2018

Berdasarkan pecahan kos dalam jawapan bertulis yang diberikan pada Perhimpunan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang pada Mei 2017, jumlah kos perunding keseluruhan untuk jalan 10.5km Teluk Bahang ke Tanjung Bungah adalah lebih mahal daripada bayaran untuk membina terowong yang lebih rumit yang kosnya adalah 10 kali ganda.

Jalan 10.5km 2 lorong Teluk Bahang ke Tanjung Bungah dengan had laju sasaran 70-80km/j dianggap jalan yang mudah untuk dibina dengan 5 persimpangan dengan 80% jalan itu berada di atas tanah.

1. Bayaran untuk membuat laporan untuk Terowong Pulau Pinang bernilai RM6.34 bilion dan 3 projek jalan raya dibahagikan dengan pelik dan seolah-olah direka untuk membolehkan syarikat SPV Terowong itu mendapat faedah awal.

Nampaknya Kerajaan Negeri Pulau Pinang terlalu murah hati kepada SPV itu.

2. Bayaran untuk laporan untuk jalan 10.5km yang menelan kos RM378 juta untuk dibina itu adalah RM120 juta. Walau bagaimanapun bayaran untuk Terowong hanyalah RM96 juta walaupun kos pembinaan adalah RM3.5 bilion.

3. Jalan 10.5km, dengan 8km jalan atas tanah, itu tidak begitu mencabar secara teknikal berbanding dengan terowong dasar laut.

4. Pembinaan jalan itu sepatutnya dimulakan pada tahun 2015 tetapi sehingga kini sudah 4 ½ tahun ditangguhkan. Pembinaan terowong hanya sepatutnya dimulakan pada tahun 2023 untuk siap pada tahun 2028.

5. Daripada jumlah kos kajian RM305 juta itu, 72% atau RM220 juta telah dibelanjakan untuk kos kajian untuk pembinaan 3 jalan raya walaupun kos pembinaan hanyalah 36% daripada jumlah keseluruhan kos pembinaan projek itu.

6. Kos pembinaan 3 jalan raya itu ialah RM2 bilion. Oleh itu kos laporan untuk 3 jalan itu adalah 11% daripada kos pembinaan – 400% lebih tinggi daripada yang dibenarkan di bawah garis panduan Lembaga Jurutera.

7. Sekalipun bahagian Terowong projek itu dibatalkan di kemudian hari, kos perunding telah dibayar sepenuhnya dalam bentuk tanah tepi laut negeri yang berharga.

8. Sejak tahun 2015, syarikat SPV Terowong telah membangunkan dan menjual projek hartanah RM800 juta di atas tanah RM220 juta yang telah diterima sebagai pembayaran.

9. Sementara itu, pembinaan jalan pertama masih belum dimulakan. Garis masa asal untuk memulakan pembinaan pada Januari 2015 kini telah dilambatkan ke pertengahan 2019 – dengan nampaknya tiada penalti yang dikenakan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.