Pengerusi 1MDB Hadir Prosiding Siasatan PAC

KUALA LUMPUR – Pengerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin hadir untuk memberi keterangan pada prosiding Pengurusan Kawalan Tadbir Urus 1MDB Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) di bangunan Parlimen di sini hari ini.

 

Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin berkata prosiding akan bersambung pagi esok kerana ada beberapa perkara lagi yang perlukan penjelasan dan diperhalusi daripada pengerusi 1MDB itu.

 

“Prosiding hari ini melibatkan Tan Sri Lodin selaku Pengerusi (1MDB). Beliau telah dilantik sejak 20 Okt 2010 (hingga sekarang)… prosiding bermula pukul 10 pagi tadi beri peluang kepada Yang Berhormat beri soalan, kita cuba untuk selesaikan hari ini tapi terpaksa disambung esok,” katanya kepada pemberita selepas prosiding itu.

 

Menurutnya PAC akan menentukan kelak sama ada akan memanggil bekas pengerusi 1MDB Tan Sri Mohd Bakke Salleh.

 

Ditanya sama ada PAC berpuas hati dengan keterangan Lodin hari ini, Hasan berkata: “Perkara dibincang tak boleh beritahu …esok akan lebih jelas perkara yang diketahui …hari ini tak sampai separuh”.

 

Hasan berkata pihaknya cuba untuk menyiapkan laporan prosiding tersebut sebelum akhir Februari ini untuk membolehkan ia dibentang di Parlimen pada Mac depan.

 

Pada 1 Dis lalu, Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB Arul Kanda Kandasamy memberi keterengan kepada PAC. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.