Kebanyakan Bidayuh Telah Kehilangan Sentuhan Dialek Ibunda Mereka – Bekas Temenggong Bidayuh

Kuching – Bekas Temenggong Bidayuh (Bahagian Kuching) Stephen Jussem Dundon memberi amaran bahawa identiti komuniti bangsa itu menunjukkan penurunan dari segi penggunaan maksud yang bersejarah dan nama tempat serta dialek tempatan.

 

 

Beliau berkata maksud bersejarah seperti perkataan “bung” bermaksud atas bukit, gunung seperti Bung Derod, Bung Bratak, Bung Singai, Bung Siburan, Bung Sadong dan lainnya telah ditukar kepada Puncak oleh generasi hari ini contohnya Puncak Borneo yang sepatutnya Bung Borneo.

 

 

Beliau menegaskan bahawa hakisan penggunaan linguistik boleh melemahkan masyarakat tempatan dengan sambungan sejarah dan kepentingan tempat-tempat tertentu.

 

 

“Kota Padawan sepatutnya harus dinamakan Kota Penrissen yang merupakan dan masih dikenali sebagai Pasar Batu 10 kerana sejarah Jalan Utama Penrissen yang membawa kepada Bung Penrissen, jadi Pasar Batu 10 ini hendaklah dikenali sebagai Kota Penrissen dan bukannya Kota Padawan.

 

 

“Kota Padawan sepatutnya berada di Pasar Tapah kerana ia bertentangan dengan jalan utama utama Simpang Padawan menuju ke Padawan/Annah Rais yang menghubungkan kawasan-kawasan lain melalui Jambatan Sibanjai,” katanya dalam satu kenyataan.

 

 

Menurut beliau, ia adalah lebih sesuai untuk bandar Siburan dikenali sebagai Kota Sentah kerana ia adalah kebanggaan Biatah Bidayuh.

 

 

Ini kerana Bung Sentah/Derod Sentah mempunyai latar belakang sejarah yang baik dan megah Siburan yang mempunyai Batu Gong, Putan, Bedah, Emparak dan kawasan-kawasan lain.

 

 

Beliau juga mengeluh bahawa kebanyakan Bidayuh telah kehilangan sentuhan dengan dialek ibunda mereka. – FMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.