Hubungan Diplomatik AS Dan Cuba Akan Dipulihkan – Obama

New York – Presiden Barack Obama mengumumkan Amerika Syarikat dan Cuba akan memulihkan hubungan diplomatik yang terputus lebih daripada 50 tahun.

Obama dikatakan akan umumkan  perubahan dalam pengumuman pada 12:00 (1700 GMT).

Sebelum  pengumuman itu, pegawai-pegawai AS berkata Amerika Syarikat dan Cuba akan membuka kedutaan di ibu negara masing-masing.

Obama bercakap dengan Presiden Cuba, Raul Castro untuk membincangkan perubahan dalam panggilan yang berlangsung hampir satu jam.

Castro bercakap di Cuba pada masa yang sama dengan Obama.

Peralihan ini bermakna wujud kelonggaran dalam aliran perdagangan dan pengangkutan oleh Amerika Syarikat ke Cuba, kata pegawai.

Kedua-dua negara merupakan musuh ideologi sejak lama lagi selepas revolusi 1959 yang membawa saudara Raul Castro yang lebih tua, Fidel Castro, memerintah.

Washington dan Havana tidak mempunyai hubungan diplomatik dan Amerika Syarikat telah mengekalkan sekatan perdagangan pada Cuba lebih daripada 50 tahun.

Dasar Washington terselamat pada akhir Perang Dingin di mana Amerika Syarikat memaksa pembaharuan demokrasi di Cuba.

Sebagai sebahagian daripada pertukaran banduan di bawah dasar baru, Cuba membebaskan Alan Gross dalam pertukaran untuk tiga warga Cuba yang ditahan di Amerika Syarikat, kata pegawai-pegawai.

Cuba juga melepaskan ejen perisikan AS yang ditahan selama hampir 20 tahun.

“Langkah-langkah ini akan membawa perubahan besar kepada dasar Cuba kami lebih daripada 50 tahun,” kata seorang pegawai pentadbiran kanan kepada pemberita.

“Apa yang kami lakukan adalah bermulanya normalisasi hubungan antara Amerika Syarikat dan Cuba.”

Pegawai itu berkata Amerika Syarikat dan Cuba akan memulakan hubungan peringkat tinggi dan lawatan ke Cuba.

“Kami akan segera memulakan perbincangan dengan Cuba untuk membina semula hubungan diplomatik yang telah terputus sejak tahun 1961,” kata pegawai itu.

 

Sumber : Rakyat Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.