Ahmad Shapawi Dilantik Ketua Pengarah MSN Baharu

Kuala Lumpur – Pesuruhjaya Sukan Malaysia, Ahmad Shapawi Ismail dilantik sebagai Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) yang baharu berkuat kuasa Jumaat.

Pengumuman dibuat Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin selepas mesyuarat Lembaga Pengurus MSN pada Khamis.

Pelantikan bagi tempoh dua tahun itu adalah seperti yang diperuntukkan dalam Akta MSN 1971.

Ahmad Shapawi mempunyai pengalaman luas di MSN sebelum menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara dan seterusnya dilantik sebagai Pesuruhjaya Sukan.

Beliau memulakan kerjaya sebagai Pegawai Bahagian Latihan Atlet di MSN pada 1988 dengan jawatan tertinggi selaku pengarah bahagian atlet pada 2007 yang membolehkannya terbabit secara langsung dalam Program Jaya ’98, Gemilang 2001 dan Doha 2006.

Jawatan Ketua Pengarah MSN sebelum ini disandang Datuk Seri Zolkples Embong selama tujuh tahun sejak 2007 dan beliau kini dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Sukan Sea 2017.

Sebanyak 40 permohonan telah diterima bagi mengisi jawatan berkenaan dan daripada jumlah itu KBS menyenarai pendek lapan calon.

Antara yang tersenarai ialah Dr Hamdan Mohd Ali (pensyarah Universiti Malaya), Datuk Salim Parlan (bekas Timbalan Ketua Setiausaha Strategik KBS) dan Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Badminton Ireland, Richard Vaughan dari Wales.

Kekosongan jawatan Ketua Pengarah MSN diiklankan pada 4 Nov di laman web rasmi Kementerian Belia dan Sukan bagi mencari pengganti Zolkples susulan prestasi hambar kontinjen Malaysia pada temasya Sukan Komanwel Glasgow dan Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan.

Kontinjen negara gagal mencapai sasaran pingat emas di kedua-dua temasya itu iaitu kurang satu daripada enam emas di Glasgow, manakala di Incheon, Malaysia sekadar mendapat lima emas daripada lapan yang disasar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.