VIDEO: Gempar, Rakaman Masjidil Haram Di Tutupi Awan Merah

Kuala Lumpur – Penyebaraan beberapa klip video yang di rakam di Masjidil Haram baru-baru ini telah mengemparkan para penguna media sosial.

Klip video yang disebarkan sejak semalam melalui aplikasi Whatsapp dan Telegram itu mamaparkan keadaan Makkah yang diselubungi awan merah telah menimbulkan pelbagai persepsi di kalangan masyarat.

Ada yang mendakwa ia merupakan petanda hari kiamat dan tidak kurang juga yang mengatakan fenomena ganjil itu merupakan peringatan Allah kepada umat manusia.

Tinjauan SuaraTV mendapati sehingga tiada sebarang kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh kerajaan Arab Saudi berhubung fenomena tersebut.

Namun menurut pengendali laman Facebook ‘Cerita Kami Di Bumi Haramain’ fenomena tersebut merupakan perkara biasa yang disebabkan oleh perubahan musim.

Saya tegaskan. Tiada yang peliknya Mekah atau Jeddah hujan lebat. Langit merah, gelap dan sebagainya.

“Boleh dikatakan setiap kali bertukar musim keadaannya begitu. Petanda haramain sekarang ini sedang menuju musim sejuk. Madinah juga hujan. Apa yang peliknya?

“Ianya soal sikap. Suka men’viral’kan perkara-perkara begini. Mahu populariti. Bukan sekali dua. Sudah banyak berita-berita begini yang sampai kepada kita.” ujar mereka lagi.

 

Berikut adalah kenyataan penuh pengedali laman Faceebook tersebut berhubung perkara ini:

Bismillah..
Wassolatu wassalamu ‘ala rosulillah..

Saya menerima banyak pertanyaan tentang berita bahawa Mekah dan Jeddah dilanda kejadian pelik. Ia telah tersebar dengan meluas di fb dan whatsapp.

Saya puji sikap mereka yang kritis akan berita-berita sebegini. Segera bertanya orang yang mereka yakini. Tidak terus percaya. Apatah lagi menyebarkannya tanpa mahu memeriksa.

Saya tegaskan. Tiada yang peliknya Mekah atau Jeddah hujan lebat. Langit merah, gelap dan sebagainya. Boleh dikatakan setiap kali bertukar musim keadaannya begitu. Petanda haramain sekarang ini sedang menuju musim sejuk. Madinah juga hujan. Apa yang peliknya?

Ianya soal sikap. Suka men’viral’kan perkara-perkara begini. Mahu populariti. Bukan sekali dua. Sudah banyak berita-berita begini yang sampai kepada kita.

Sebelum ini, tersebar imam masjidil haram, syeikh Abdurrahman Sudais meninggal. Walhal beliau masih hidup dah baru sahaja selesai mengimamkan solat. Tahun lepas berita sama juga. Orang sebar sana sini. Tahun ini ulang lagi. Tahun depan tidak hairan dapat lagi. Berapa kali syeikh Sudais mahu meninggal?

Sikap suka sebar tanpa kaji berita itu benar atau tidak adalah salah! Tidak sepatutnya berlaku.

Syabas kepada yang merujuk kami di page ini atau dimana-mana sumber. Tahniah kerana bersikap seperti yang diajarkan dalam al-quran.

“Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa satu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan”

Al-hujurat : Ayat 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.