Jokowi Umum Pengurangan Subsidi Bahan Api

Jakarta (Indonesia) – Kurang sebulan selepas memegang jawatan tertinggi di Indonesia, Presiden Joko Widodo mengumumkan pengurangan subsidi bahan api lewat malam tadi untuk mengatasi masalah kewangan negara itu.

Bercakap pada sidang akhbar di Istana Presiden, presiden yang lebih dikenali sebagai Jokowi itu berkata, petrol di Indonesia meningkat sebanyak 2,000 rupiah (RM0.55) kepada 8,500 rupiah (RM2.33) seliter.

Peningkatan hampir 30 peratus sementara harga diesel meningkat 2,000 rupiah (RM0.55) kepada 7,500 rupiah (RM2.10) seliter, peningkatan hampir 35 peratus.

Manakala minyak tanah kekal tidak berubah pada Rp 2.500 per liter.

“Harga bahan api baharu berkuat kuasa mulai tengah malam 18 November 2014,” kata Jokowi.

Memetik laporan Jakarta Post, Jokowi berkata, kenaikan harga bahan api adalah perlu untuk membolehkan kerajaan untuk memperuntukkan bahagian yang lebih besar daripada bajet negeri untuk program-program pembangunan.

“Selama ini, kerajaan perlu membangunkan infrastruktur, pendidikan dan kesihatan, tetapi dana tersedia telah sia-sia untuk subsidi bahan api,” kata Jokowi dalam ucapannya, diiringi oleh Naib Presiden Jusuf Kalla dan beberapa anggota Kabinet, semalam.

“Dari masa ke semasa, kita, sebagai sebuah negara perlu menghadapi pilihan sukar. Bagaimanapun, kita perlu memilih dan membuat keputusan, ” kata Jokowi dalam ucapan pembukaan dalam satu ucapan yang berlangsung kurang daripada tiga minit.

Pengumuman itu berlaku beberapa jam selepas Jokowi berkumpul bersama menterinya dalam mesyuarat Kabinet di tempat yang sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.