Sektor Pelancongan Telah Beri Sumbangan Ketara Kepada Ekonomi Negara – Najib

KUALA LUMPUR – Industri pelancongan telah memberi sumbangan ketara kepada ekonomi negara sejak pengenalan Program Transformasi Negara (NTP), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

 

 

Beliau berkata sektor pelancongan negara kini menjadi penyumbang keenam terbesar kepada ekonomi negara dengan sumbangan sejumlah RM161 bilion atau 14.9 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) pada tahun 2014.

 

 

“Walaupun suatu tahun penuh duka sengsara yang menyaksikan dunia bersedih dengan kita namun industri pelancongan kita masih mampu menarik 27.44 juta pelancong dengan pendapatan berjumlah RM72 bilion.

 

 

“Ini adalah angka sihat yang ktia tidak gentar untuk didedahkan,” kata perdana menteri dalam blognya NajibRazak.com hari ini.

 

 

“Bagaimanapun, kesan daripada pelancongan melangkaui ketibaan pelancong atau pendapatan daripada pelancong…apabila kesannya adalah paling penting dalam pembangunan masyarakat dan ekonomi yang mampan,” katanya.

 

 

Sejak pengenalan NTP, industri pelancongan telah memainkan peranan dalam membuka peluang baharu untuk rakyat Malaysia dan oleh itu beliau mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan atas kempen promosi yang agresif di luar negara.

 

 

Justeru, katanya, hasil daripada kempen promosi tersebut, negara tidak lagi dikenali sebagai ‘negara antara Singapura dan Thailand.’

 

 

“Kempen promosi telah berjaya menampilkan keunikan, keharmonian dan kepelbagaian kita. Kita adalah negara contoh sebagai sebuah negara Islam yang progresif dan sederhana.

 

 

“Sambutan Hari Pelancongan Sedunia 2015 pada 27 Sept dengan tema ‘1 Bilion Pelancong, 1 Bilion Peluang’ telah memberi semangat kepada hala tuju Malaysia ke arah 2020,” katanya.

 

 

Menurutnya, sektor pelancongan secara langsung memanfaatkan rakyat Malaysia pada tahun lepas dengan industri itu menarik pelaburan sebanyak RM19.4 bilion serta mewujudkan sejumlah 1.77 juta peluang pekerjaan.

 

 

Dalam merealisasikan potensi yang dimiliki Malaysia daripada keindahan pulau-pulau Borneo sehingga ke hutan tropika dan syurga membeli-belah, kerajaan akan menjadikan industri pelancongan sebagai sempadan baharu dalam menghadapi cabaran ekonomi semasa, kata Najib.

 

 

Menurutnya pengumuman langkah-langkah proaktif ekonomi baru-baru ini telah menyaksikan peruntukan tambahan RM80 juta untuk memperhebatkan aktiviti promosi di pasaran terpilih termasuk di negara-negara ASEAN, China dan India.

 

 

Katanya ia melibatkan program membangunakan produk ikonik termasuk memberi nahas baharu kepada Muzium Negara, Tugu Negara dan Taman Tasik Perdana, menjadikan ia lebih menarik dan mudah dikunjungi oleh pelawat.

 

 

“Pada 2017, Malaysia akan memiliki resort destinasi bersepadu paling menarik, Desaru Coast Destination. Ia menawarkan kehidupan mewah dan aktiviti santai dengan merangkumi hotel dan resorts mewah, lapangan golf, perkampungan membeli-belah, taman tema air dan sebuah pusat persidangan,” katanya.

 

 

Najib juga menyentuh pelbagai produk pelancongan lain seperti Mahsuri di Langkawi, Tokong Kek Lo Si di Pulau Pinang, Kesulatanan Melayu dan warisan Peranakan di Melaka serta tapak warisan dunia, Taman Negara Gunung Mulu di Sarawak dan Taman Kinabalu di Sabah.

 

 

Beliau juga berkata Malaysia juga menjadi tuan rumah bagi acara-acara menarik seperti perlumbaan Grand Prix F1, perlumbaan berbasikal Le Tour de Langkawi (LTdL) dan acara terjunan bebas, KL Tower Base Jump.

 

 

Perdana Menteri berkata tinjauan oleh sumber-sumber bebas Itali pada Ekspo Milano di Itali, yang dikunjungnya baru-baru ini, menunjukkan Malaysia menghuni ranking ketiga dari segi destinasi paling digemari oleh pelancong pada ekspo itu.

 

 

“Ini, saya percaya ia adalah petanda yang kukuh dan positif bagi industri pelancongan Malaysia,” katanya.

 

 

Najib berkata semasa mula mengambil alih jawatan perdana menteri, Malaysia ketika itu berdepan dengan cabaran untuk mempunyai sumber pendapatan lestari bagi mentadbir negara dengan kebergantungan terhadap minyak adalah pada kadar 41.3 peratus dan bekalan minyak diramal hanya dapat bertahan selama 15 tahun.

 

 

Justeru, katanya beliau memulakan NTP dengan visi untuk mewujudkan sebuah sistem yang mampan bagi membangunkan negara demi kepentingan rakyat Malaysia.

 

 

NTP telah membolehkan aspirasi kerajaan untuk tahun 2020 dicapai menerusi kaedah rasionalisis dan oleh itu terdapat keperluan untuk mempelbagaikan ekonomi negara, katanya.

 

 

“Industri pelancongan memainkan peranan penting bagai memperkukuhkan kepelbagaian ekonomi Malaysia. Program NTP telah memanfaatkan rakyat Malaysia secara langsung termasuk industri pelancongan,” katanya.- Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.