Mahathir Hancurkan MAS, Najib Pula Sedang Membinanya Semula – Nazri

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Abdul Aziz hari ini menuduh Tun Dr Mahathir Mohamad memusnahkan reputasi Malaysia Airlines semasa beliau menjadi perdana menteri.

Mengkritik tindakan Dr Mahathir yang mengejek lawatan dan perjanjian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan Presiden AS Donald Trump baru-baru ini, yang termasuk pembelian lebih banyak kapal terbang untuk MAS, Nazri berkata usaha PM perlu dipuji kerana ia adalah baik untuk pelancongan tempatan.

“Saya sangat menyokong pembelian pesawat-pesawat itu. Anda tahu, saya telah menjadi Menteri Pelancongan dan Kebudayaan selama empat tahun. Adakah anda tahu betapa sukarnya untuk mempromosikan Malaysia apabila tidak ada syarikat penerbangan nasional yang ada penerbangan ke seluruh dunia?

“Semasa saya menjadi menteri, saya melihat Malaysia Airlines menutup semua penerbangan mereka ke Los Angeles, ke Amsterdam, ke Perancis, ke Frankfurt, Stockholm. Anda beritahu saya, bagaimana saya mempromosikan pelancongan? Saya tidak disokong oleh syarikat penerbangan nasional!” kata Nazri.

Beliau berkata bahawa beliau terpaksa “memohon” syarikat penerbangan asing dari Jepun dan Filipina untuk membantu mempromosikan Malaysia sebagai salah satu laluan komersil mereka untuk warga Amerika Utara melalui perjanjian promosi bersama, sebagai pertukaran untuk meningkatkan jualan tiket mereka.

“Jadi Perdana Menteri, terima kasih banyak-banyak. Jangan dengar orang-orang seperti Mahathir. Beliau memusnahkan MAS. Ingat pembelian pada beberapa tahun yang lalu. Beliau memusnahkan MAS. Kini kita perlu membina semula dan itulah yang dilakukan PM. Untuk membeli pesawat. Sesuatu yang saya alu-alukan sebagai Menteri Pelancongan, kerana inilah yang saya perlukan.

Nazri kemudian mengingatkan Dr Mahathir supaya tidak melupakan skandal MAS di bawah pemerintahannya dan bukannya menyalahkan Najib yang terpaksa menangani masalah itu.

MAS telah meraih keuntungan berbilion-bilion dalam tahun 1980-an tetapi mula mengalami kerugian sedekad kemudian, selepas Dr Mahathir menswastakan syarikat penerbangan itu.

MAS telah menjalani tiga pemulihan perniagaan dengan kos anggaran hampir RM20 bilion kepada kerajaan.

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 17 September 2017

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/nazri-dr-m-destroyed-malaysia-airlines-najib-is-rebuilding-it/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.