KWSP Tahu Apa Yang Sedang Dilakukan

Tulisan asal oleh:
Raja Sara Petra, Malaysia Today, 17 September 2017

Kuwait adalah sebuah negara kecil dengan 1.3 juta rakyat dan kira-kira 2.9 juta ekspatriat. Lembaga Pelaburan Kuwait (KIA) adalah dana kekayaan Kuwait yang menguruskan pelaburan tempatan dan asing.

Ditubuhkan pada tahun 1953, KIA merupakan salah satu daripada dana kekayaan berdaulat tertua di dunia dan kelima terbesar dengan aset melebihi AS$600 bilion.

Temasek Holdings Singapura, yang ditubuhkan pada tahun 1974, mempunyai portfolio pelaburan sebanyak S$275 bilion dengan kira-kira 70% daripada pelaburannya tersebar di luar Singapura.

Mengapa apa yang dilihat sebagai antara dua dana kekayaan berdaulat yang berjaya di dunia yang melabur di seluruh dunia dengan lebih banyak di luar negara daripada pelaburan dalam negeri?

Kritikan oleh pelbagai pemimpin pembangkang bahawa KWSP perlu menyimpan wangnya di Malaysia dan tidak melabur ke luar negara adalah tidak berasas.

Jelas sekali mereka ini mempunyai pemahaman yang cetek tentang ekonomi, yang mungkin adalah mengapa banyak keputusan Tun Dr Mahathir Mohamad yang dibuat ketika beliau adalah Perdana Menteri berakhir dengan bencana.

Bagaimanapun, undang-undang membenarkan KWSP untuk melabur maksima hanya 30% di luar negara dan bukan 70% atau lebih seperti dana kekayaan negara yang berjaya dari negara lain.

Pembangkang semestinya tahu tentang ini, jadi apa masalahnya? Atau adakah pihak pembangkang sudah kehabisan isu dan hanya mahu mencipta bukan isu?

Kunci kepada pelaburan berhemat adalah kepelbagaian dan inilah yang perlu dilakukan oleh KWSP dan bukannya menumpukan hanya pada satu sahaja.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/epf-knows-what-it-is-doing/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.