Dulu Azmin Puji Melambung Mat Taib Sertai PKR – Lim Sian See

Saya rasa ramai yang kecewa dengan pengumuman bahawa Mat Taib menyertai semula UMNO – dan secara jujurnya, ia juga bukanlah sesuatu yang saya jangkakan dan terbukti sebagai anti-klimaks apabila pengumuman ini telah diperbesarkan oleh media.

Bagi Mat Tyson pula, saya masih ingat ketika Presiden PKR Wan Azizah dan Timbalan Presiden Azmin Ali mengadakan sidang akhbar untuk mengumumkan kemasukannya ke PKR dua tahun lalu.

Pada masa itu, kedua-dua Azizah dan Azmin memuji-muji Mat Tyson dengan Azizah bahkan memuji beliau kerana kemampuannya untuk mendekati akar umbi di kawasan semi-bandar dan luar bandar di Selangor dengan memanfaatkan pengalaman dan hubungannya sebagai Menteri Besar untuk bertahun-tahun.

Malah, beliau dikreditkan sebagai faktor kejayaan PAS di Selangor dalam PRU13.

Tetapi apabila sekarang Mat Tyson telah keluar, beliau tiba-tiba dilihat sebagai “akhbar lama” yang mempunyai skandal rasuah Australia walaupun Pakatan telah mengutip Mahathir yang merupakan “akhbar lama” dengan beban lama yang terbesar dan skandal yang paling teruk.

Tetapi apabila kita mengkaji dengan lebih mendalam, berita itu tidak terlalu banyak mengenai Mat Taib menyertai semula UMNO tetapi mengenai beliau meninggalkan Pakatan Harapan.

Apabila dikira bersama dengan Naib Presiden PRIBUMI Hamidah dan juga pengasas bersama PRIBUMI Anina, itu adalah 3 orang Pakatan yang agak terkenal yang keluar dari Pakatan Harapan dalam tempoh 2 hari yang lalu.

Mana-mana pakatan akan bimbang tentang 3 pemimpin yang keluar dalam masa 2 hari – jangan lupa ini.

Sekiranya 3 ketua seperti itu telah keluar dari UMNO seperti ini, orang Pakatan sudah tentu akan mengeluarkan banyak kenyataan yang mengisytiharkan kematian UMNO atau BN dan ia akan menjadi berita selama seminggu.

Ini tanpa mengambil kira pengasas bersama Kamarul atau beberapa EXCO ARMADA dan beribu-ribu ahli PRIBUMI yang turut keluar.

Malah parti yang dominan dalam Harapan, DAP telah melihat banyak Ahli Parlimen dan ADUN serta beratus-ratus ahli yang meninggalkan parti mereka tahun ini.

Najib dan Zahid bukanlah amatur dalam permainan politik – itulah sebabnya mereka mampu ‘checkmate‘ Mahathir dan Pakatan begitu banyak kali sebelum ini.

Mereka tahu apa yang mereka lakukan.

Boleh jadi lebih ramai orang seperti itu yang keluar dari Pakatan Harapan dalam masa terdekat ini.

Pakatan Harapan mesti berhati-hati – terutamanya di Selangor kerana kerajaan Pakatan Rakyat/Harapan Azmin sebenarnya bukanlah yang paling stabil.

Anda mungkin berfikir anda sedang ketawa sekarang tetapi sedar siapa yang akan bergembira pada penghujungnya.

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 17 September 2017

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.