SPRM Akhirnya Akui Tarik Balik Pembekuan Akaun Najib

KUALA LUMPUR – Akaun perbankan milik bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, tidak lagi dibekukan pihak berkuasa selepas mendapati ia tiada kaitan dengan siasatan terhadap syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki, berkata penarikan pembekuan akaun itu dibuat sejak kelmarin lagi selepas mendapati ia juga tidak mempunyai kaitan dengan siasatan terhadap anak syarikat 1MDB iaitu SRC International Sdn Bhd (SRC).

“Betul, sejak semalam (kelmarin) lagi, akaun peribadi milik Najib sudah tidak lagi dibekukan pihak berkuasa kerana siasatan mendapati, ia tidak mempunyai kaitan dengan 1MDB atau SRC,” katanya ketika dihubungi semalam.

Ditanya sama ada penarikan pembekuan itu turut membabitkan akaun lain, Azam berkata, ia turut membabitkan akaun bank atas nama Nooryana dan Norashman yang juga anak kepada bekas Perdana Menteri itu.

“Akaun atas nama Nooryana dan Norashman juga sudah tidak dibekukan. Kedua-duanya anak kepada Najib,” katanya.

Berita Berkaitan;-

Baca!!! Pembekuan Akaun Peribadi Najib Ditarik Balik Secara Senyap

Baca!!! Waktu Beku Akaun Najib Diumum Besar-Besaran, Bila Tarik Balik SPRM Diam – NGO

Sementara itu, sumber SPRM turut mengesahkan menarik balik pembekuan beberapa akaun milik individu lain namun maklumat mengenainya tiada.

“Selain akaun Najib serta anaknya, ada beberapa lagi akaun bank yang sebelum ini disiasat SPRM, tidak lagi dibekukan. Tetapi, maklumat mengenai pemiliknya tiada” katanya.

Pada 2 Julai lalu, SPRM mengeluarkan satu kenyataan memaklumkan bahawa sebanyak 408 akaun bank membabitkan dana RM1.1 bilion dibekukan SPRM.

Pembekuan akaun bank itu turut membabitkan 81 individu serta 55 syarikat dan dilakukan pada 26 dan 29 Jun lalu.

Kesemua akaun dibekukan itu dipercayai ada kaitan dengan penyelewengan dan salah guna dana 1MDB membabitkan kira-kira 900 transaksi yang dibuat antara Mac 2011 hingga September 2015. – BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.