Wanita Dipukul Teruk Keluarga Mertua Gara-Gara Lahir Bayi Perempuan

INDIA – Video menunjukkan kejadian yang menggerunkan dimana seorang wanita India telah dipukul dengan kejam oleh keluarga mentuanya kerana telah melahirkan anak perempuan dan kerana isu dowri, lapor Daily Mail.

Klip video tersebut diambil daripada atas tangga rumah, menunjukkan wanita berkenaan menjerit apabila beliau dipukul dengan kayu hoki dari bahagian depan dan belakang oleh dua (2) orang lelaki, abang ipar beliau dan kawannya.

Mangsa dikenali sebagai Meena Kashyap, 35 tahun, telah dipukul pada minggu oleh ahli keluarga suaminya selepas mangsa membuat aduan keganasan pada bulan April, menurut laporan media tempatan.

Pasangan tersebut juga terlibat dengan pertikaian berkenaan isu dowri 700,000 rupee (RM 46,461.00) yang telah diberikan oleh keluarga wanita itu kepada keluarga suaminya semasa perkahwinan.

Suami mangsa, Daljit Singh, abang ipar mangsa, Kamaljeet dan rakan mereka yang dikenali sebagai Gaurav telah dituduh melakukan jenayah tersebut.

Menurut kenyataan bapa mangsa kepada media. “Kami telah membuat aduan berkenaan isu ini pada tahun lepas tetapi tiada sebarang tindakan yang diambil atas perkara ini. Mereka telah berkahwin selama dua (2) tahun dan mempunyai seorang anak perempuan. Keluarga mereka meminta 700,000 rupee sebagai dowry.”

Kejadian itu telah mendapat perhatian polis apabila video mangsa dipukul tersebut tersebar di laman-laman social di seluruh negara.

Isu dowri telah lama menjadi isu yang kontroversi di pendalaman India, ia telah menjadi topik hangat sejak video itu tersebar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.