Video : Bapa, Anak Buat Animasi Ditonton Jutaan Kali

Personaliti media sosial ini agak istimewa kerana gandingan di antara bapa dan anak kecil juga mampu  membina reputasi yang boleh dibanggakan, di YouTube.

Bekas pekerja animasi, Daniel Hashimoto mengambil inisiatif ekspresikan keinginan anaknya, James yang berusia enam tahun untuk menjadi super hero, sama seperti filem animasi yang ditontonnya.

Dari situlah, timbul idea Daniel mahu menggunakan kebolehannya di dalam bidang animasi bagi merealisasikan impian anak kesayangannya itu.

Menggunakan akaun YouTube dengan nama Action Movie Kid, Daniel dan anaknya kini sudah pun mempunyai hampir 900,000 pengikut dengan kebanyakan video hasilannya ditonton jutaan kali.

Jika rata-rata YouTubers lain lebih cenderung melakukan review kecantikan atau permainan online bersama teman, namun situasi nyata berbeza dengan Daniel, yang menjadikan anaknya sendiri sebagai pelakon utama di dalam video animasi pendek itu, seperti memetik Sinar.

Buat atas minat

Ternyata, video tersebut menjadi sensasi di internet hingga ada di antaranya sudah ditonton lebih 69 juta kali. Video berdurasi tiga minit bertajuk Action Movie Kid – Volume 01 itu dimuat naik Daniel lebih tiga tahun lalu.

Mengulas cetusan idea si bapa untuk membuat video yang terus viral itu, Daniel menerusi satu temu bual memberitahu, minat dalam dunia animasi memberi banyak kelebihan untuknya mebuat video seumpama itu.

“Anak saya seorang yang aktif dan begitu teruja dengan apa sahaja yang berkaitan super hero. Misalnya apa yang dia lihat di filem atau permainan online. Dia selalu berangan untuk jadi seperti apa yang ditontonnya.

“Jadi saya ambil peluang ibarat dream come true untuk James. Ternyata, ia sesuatu yang berbaloi sebab James pun sangat seronok bila dia kena beraksi sebagai super hero,” kata Daniel yang sebelum ini pernah terlibat di dalam pembikinan beberapa filem animasi popular dunia termasuk Kung Fu Panda 2.

Daniel juga mengakui terkejut apabila video itu mendapat tontonan lebih puluhan juta kerana apa yang dilakukan hanyalah untuk menzahirkan minat anaknya itu.

“Tiada idea untuk saya kata apa-apa bila video itu ditonton ramai. Rasa gembiralah sebab apa yang saya lakukan ini atas dasar minat dan pastinya, untuk gembirakan keluarga, lebih-lebih lagi melibatkan anak.

“Pada masa sama, saya pun teruja,” kongsi Daniel yang turut menambah, kreativitinya dalam penghasilan kesan khas itu turut membuka peluang baru buatnya.

“Ada syarikat permainan kanak-kanak telah menggunakan khidmat saya dalam melakukan kesan khas untuk iklan komersial mereka. Bagi saya, itu kesempatan yang bagus,” terangnya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.