PM Singapura Ragu Wasiat Lee Kuan Yew

SINGAPURA – Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong berkata bahawa terdapat persoalan serius berhubung bagaimana wasiat bapanya yang juga pe­ngasas Singapura, Lee Kuan Yew ditulis.

Pada Rabu lepas, adik lelaki dan perempuan Perdana Menteri berkenaan, Lee Hsien Yang dan Lee Wei Ling ber­kata, mereka hilang keyakinan terhadap Hsien Loong dan bimbang institusi negara akan digunakan ke atas mereka.

Hsien Yang juga memberi­tahu bahawa beliau dan isterinya, Lee Suet Fern akan me­ninggalkan Singapura kerana mereka diawasi dengan rapi dan berasa terancam.

Garis masa yang dikeluarkan pasukan peguam Hsien Loong dan disiarkan di Facebook lewat kelmarin menunjukkan ketiga-tiga anak Kuan Yew itu telah bertelagah me­ngenai wasiat bapa mereka selama beberapa tahun.

Isu paling utama melibatkan masa depan rumah itu yang didiami oleh Kuan Yew hampir sepanjang hayatnya.

Sebelum mendiang mening­gal dunia pada tahun 2015, beliau membuat pengumuman terbuka supaya kediaman dekat Orchard Road itu dirobohkan dan tidak dijadikan sebagai muzium.

Namun, Hsien Loong menya­takan dalam garis masa setebal enam muka surat itu bahawa versi kelima dan keenam wasiat bapanya telah menggugurkan perkara mengenai merobohkan rumah tersebut.

Fasal sama hanya dima­sukkan semula dalam wasiat ter­akhir dan muktamad iaitu versi ketujuh.

Hsien Loong mempersoalkan sama ada Kuan Yew menyedari fasal itu dimasukkan semula dan berkata, tiada bukti menunjukkan perkara itu berlaku.

Perdana Menteri itu juga mempersoalkan peranan isteri adik lelakinya, Suet Fern dalam wasiat terakhir Kuan Yew.

Hsien Loong berkata, Suet Fern mungkin terlibat sama ada dalam penyediaan atau peme­teraian versi akhir wasiat Kuan Yew.

Perkara itu katanya, mencetuskan konflik kepentingan kerana suami Suet Fern merupakan pewaris dalam wasiat tersebut.

Hsien Loong juga berkata, terdapat satu lagi perubahan besar dalam wasiat bapanya.

Dalam versi keenam, Kuan Yew memberikan anak perempuannya, Wei Ling bahagian lebih besar dalam hartanya berbanding Hsien Loong dan Hsien Yang. Bagaimanapun, wasiat terakhir menyatakan bahawa mereka mendapat bahagian yang sama rata.

Menurut Perdana Menteri itu, beliau tidak mencabar wasiat tersebut di mahkamah kerana tidak mahu mendedahkan masalah keluarga kepada umum. – Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.