Jualan Rokok Merosot, BAT Malaysia Rancang Tutup Kilang

PETALING JAYA – British American Tobacco Malaysia Berhad (BAT Malaysia) akan menutup kilangnya di sini, susulan kemerosotan penjualan rokok, kehadiran rokok seludup di pasaran dan cukai tinggi dikenakan kerajaan.

 

Dalam kenyataannya hari ini, pengeluar rokok terkemuka itu berkata, penutupan kilang berkenaan juga adalah sebahagian penstrukturan semula syarikat bagi menghadapi cabaran persekitaran perniagaan.

 

BAT Malaysia menjelaskan, cukai rokok meningkat sebanyak 110% dalam tempoh lima tahun ini, menyebabkan kos pengeluaran naik mendadak.

 

Sementara itu, rokok seludup sudah menguasai lebih 40% pasaran tembakau di negara ini, menyebabkan keputusan menutup kilang terpaksa dilakukan.

 

Kenyataan itu menyebut, penutupan operasi kilang akan dilakukan secara berperingkat dan dijangka tutup sepenuhnya pada tahun depan.

 

Seramai 230 kakitangan BAT Malaysia yang terjejas dengan penstrukturan semula itu akan diberi pampasan dan faedah lain serta mendapat pilihan untuk menyertai program peralihan karier.

 

BAT Malaysia mengeluarkan rokok jenama Dunhill, Peter Stuyvesant dan Pall Mall, juga ada sumber produk tembakau untuk syarikat pengeluar tembakau lain di rantau ini. – FMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.