Jakim Tiada Kuasa Serbu Premis Tiada Babi

KUALA LUMPUR – Ketua pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha berkata pihaknya tidak mempunyai kuasa untuk melakukan serbuan dan mengambil tindakan terhadap premis yang mempamer tanda ‘tiada babi atau ‘No Pork’.

 

Beliau berkata, serbuan dan tindakan adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

 

“Sememangnya Jakim, jabatan agama Islam negeri, KPDNKK dan dengan agensi-agensi lain berkaitan (penguatkuasaan) mempunyai jawatankuasa khas berkaitan tanda halal ini,” kepada ketika ditemui pemberita pada hari ketiga Majlis Menghafaz al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-37 di sini, hari ini.

 

Othman berkata, permohonan pensijilan halal adalah secara sukarela dan mana-mana pihak yang ingin memohon, mereka perlu mengikut prosedur yang ditetapkan.

 

“Istilah ‘No Pork’ itu memberitahu pengguna yang tidak makan babi bahawa premis berkenaan tiada babi. Dari segi (istilah) tanda halal, ia bukan sahaja merangkumi aspek babi, malah ayam yang tidak disembelih (mengikut syariat),” jelasnya.

 

Sehubungan itu, Othman berkata pengguna terutama umat Islam perlu memilih premis perniagaan yang mempamerkan logo halal bagi mengelak sebarang keraguan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.