Kes Liwat Anwar: Saya Tidak Mewakili UMNO – Shafee

KUALA LUMPUR – Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang merupakan pendakwa raya dalam kes liwat Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini menegaskan, beliau tiada sebarang kepentingan dalam mengendalikan kes berkenaan.

 

Dalam satu majlis dialog terbuka, Shafee berkata, dakwaan bahawa dirinya mengendalikan kes berkenaan bagi pihak UMNO adalah tidak berasas kerana dia merupakan seorang peguam profesional yang tidak mempunyai kaitan atau menjadi ahli dengan mana-mana parti politik.

 

Bahkan, jelas peguam itu, beliau adalah antara “peguam utama” yang menyebabkan UMNO diharamkan oleh mahkamah pada 1986, dengan mewakili pihak yang kemudiannya menubuhkan parti Semangat 46, ketika berlaku kemelut dalaman UMNO pada ketika itu.

 

“Jika tahu sejarah saya dengan UMNO, macam mana tuan-tuan boleh kata saya peguam UMNO,” jelas beliau pada sesi Dialog Bersama Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah di Akademi Kepimpinan Kapten Hussein (AKHI) di sini malam tadi.

 

Justeru, Shafee berkata, mengambil langkah untuk menyertai sesi dialog terbuka malam ini bagi menjelaskan perkara sebenar memandangkan langkah berkenaan tidak akan menyebabkan beliau mengingkari mahupun menghina mahkamah kerana perbicaraan kes berkenaan kini telah tamat.

 

“Ini adalah masa yang sesuai untuk menyampaikan kebenaran kerana kesemua dokumen berkait dengan kes tersebut kini menjadi dokumen awam dengan tamatnya perbicaraan.

 

“Paling penting, dialog-dialog sebegini dan dokumen-dokumen berkenaan boleh membuktikan bahawa saya tidak mempunyai kepentingan dalam kes ini dan tiada sebarang konspirasi politik yang berlaku,” jelas beliau dalam sesi dialog selama hampir dua jam itu.

 

Shafee berharap segala penjelasan yang diberikan dapat memperbetulkan segala salah tanggapan dan salah faham yang dibuat terhadap kes Ketua Pembangkang itu, yang telah ditimbulkan oleh parti pembangkang dan Majlis Peguam. – UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.