Reformasi Mahathir

Tulisan asal oleh:
Seademon Says, Seademon, 17 Januari 2018

Ia adalah gerakan untuk menggulingkan diktator kedua paling dibenci di Asia Tenggara. Beribu-ribu orang akan berarak di jalan-jalan di Kuala Lumpur sambil melaungkan “Undur Mahathir, undur!” dan “Reformasi!” selepas Anwar Ibrahim telah dibuang dari UMNO dan menafikan peluangnya untuk menjadi Perdana Menteri atas sebab-sebab yang Mahathir sendiri mendakwa telah lupa atau sesuatu seperti itu.

Mengetuai kumpulan penunjuk perasaan ini adalah orang Anwar yang paling setia, Azmin Ali, yang merupakan Setiausaha Sulitnya di Pejabat Timbalan Perdana Menteri. Dengan Anwar masih dalam penjara, Azmin merupakan pilihan kegemaran untuk menjadi Perdana Menteri Pakatan di kalangan generasi muda.

Atau itulah yang kita fikir akan berlaku.

Tiba-tiba, Mahathir yang berumur 92 tahun itu membuka langkahnya dan diterima sebagai Perdana Menteri sekali lagi jika Pakatan menang pilihan raya umum akan datang. DAP dan kumpulan anti-Azmin di dalam PKR iaitu kumpulan Wan Azizah menerima nonagenarian itu tetapi ditolak oleh beberapa NGO yang mesra pembangkang dan juga PKR Selangor.

Beberapa petunjuk mengenai platform media sosial dan maklumat dalaman tentang penentang Anwar terhadap Mahathir yang dilantik sebagai Perdana Menteri Pakatan mewajarkan artikel oleh Joceline Tan dari The Star. Penulisan itu jelas – REFORMASI sudah mati.

Dalam satu gerakan yang dilihat sebagai untuk menghina Mahathir, Azmin menawarkan kerusi Parlimen Gombak beliau untuk Mahathir bertanding dalam pilihan raya umum akan datang, satu tawaran yang ditolak oleh Mahathir.

Mahathir mengumumkan bahawa beliau akan menangani mereka yang menentangnya secara senyap – peringatan tentang kekejaman oleh beliau selama 22 tahun pemerintahannya.

Sama seperti Anwar yang dibuka pekungnya kepada umum kerana menentang Mahathir, Azmin kini mendapati cerita-cerita seksualnya dijadikan tatapan umum. Ini mengingatkan kepada mesej WhatsApp Anina Saadudin yang berbaur lucah yang dijadikan tatapan untuk orang awam selepas tidak lagi termasuk dalam golongan dalaman Mahathir.

Segala-galanya yang berkaitan dengan Azmin kini diserang, oleh itu ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana juara Reformasi itu kini akan menentang lelaki yang telah beliau tentangi sejak 20 tahun yang lalu.

Jika beliau gagal, ia akan menjadi tindakan terbaik oleh Mahathir – untuk menghapuskan gerakan Reformasi dari dalam dan akhirnya menjadikannya Reformasi beliau sendiri di mana perbezaan tidak akan boleh diterima.

Selamat datang ke Reformasi Mahathir – atau Diktator 2.0.

Link asal artikel:
https://seademon.me/2018/01/17/mahathirs-reformasi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.