Keanehan Projek Rumah Mampu Milik dan Terowong Di Pulau Pinang

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 17 Januari 2018

Adakah anda tahu bahawa Kerajaan DAP Pulau Pinang meningkatkan ketumpatan untuk projek hartanah dari 30 unit setiap ekar kepada 87 unit setiap ekar pada tahun 2010?

Dan kemudian mereka meningkatkannya lagi kepada 128 unit setiap ekar dengan alasan bahawa membolehkan pemaju membina bangunan yang lebih tinggi dan unit yang lebih kecil di atas sekeping tanah yang sama akan meningkatkan jumlah perumahan mampu milik di Pulau Pinang?

Pada dasarnya, lebih banyak unit yang boleh anda dapatkan kelulusan untuk dibina di atas sekeping tanah yang sama bermakna jualan dan keuntungan yang lebih tinggi bagi pemaju.

Dan lebih pelik lagi ialah untuk memenuhi syarat untuk 128 unit ini, pemaju mesti membina unit yang tidak kurang daripada 900 kaki persegi dan harga tidak kurang dari RM400,000 seunit?
(peraturan yang sangat pelik memandangkan alasan asal adalah untuk meningkatkan jumlah perumahan mampu milik tetapi sekarang nampaknya direka untuk membantu melindungi margin pemaju sebaliknya)

Aneh tetapi benar. Anda boleh membaca ucapan ketua menteri di sini:
https://www.penang.gov.my/en/dmedia/359602-rehda-42nd-annual-dinner

Tetapi lebih pelik lagi ialah projek kondominium mewah di atas tanah yang diberikan kepada syarikat SPV Terowong Pulau Pinang sebagai sebahagian bayaran untuk “kajian” RM305 juta itu telah mendapat kepadatan pembangunan yang lebih tinggi iaitu sebanyak 155 unit setiap ekar.

Apabila peraturan baru dikeluarkan, EXCO Pulau Pinang Jagdeep Singh berkata:

“Kami hanya membenarkan pembangunan dengan kepadatan yang lebih tinggi untuk projek kediaman mampu milik, kami tidak mahu pemaju untuk meraih keuntungan daripada projek kepadatan yang lebih tinggi,” katanya.

https://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/massive-projects-in-place-to-alleviate-urbanisation-in-penang#keBXfcKGx9lUFsjh.97

Dan memandangkan projek hartanah SPV Terowong Pulau Pinang dijual pada harga RM1.5 juta seunit dan ke atas manakala kepadatan pembangunan adalah tinggi pada 155 unit setiap ekar, adakah Jagdeep kini mengatakan bahawa kerajaan Pulau Pinang sengaja mahu syarikat SPV Terowong untuk mengaut keuntungan yang sangat banyak dari projek kepadatan yang lebih tinggi ini?

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.