Ada Yang Tidak Jelas Tentang RM11.2 Juta – Eric See To

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 17 Januari 2018

Ada yang tidak jelas tentang RM11.2 juta yang disebut oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sebagai bayaran kepada syarikat yang dipanggil HSSI Sdn Bhd sebagai sebahagian daripada projek Terowong Pulau Pinang.

Pertama, RM11.2 juta ini, yang dibayar secara tunai, adalah tambahan kepada RM305 juta (yang mana ramai percaya adalah terlalu mahal) yang Kerajaan Pulau Pinang bayar untuk membuat laporan.

Kedua, RM11.2 juta adalah untuk membayar HSSI untuk menyemak laporan yang dibuat oleh syarikat SPV Terowong Pulau Pinang yang mengakibatkan SPV mendapat bayaran RM208 juta dalam bentuk tanah negeri.

Sebab mengapa satu lagi syarikat terpaksa dilantik dan dibayar jumlah wang ini untuk menyemak adalah kerana, atas sebab tertentu, kerajaan negeri Pulau Pinang menganugerahkan syarikat yang sama yang dikontrakkan untuk membina 3 jalan raya dan terowong untuk juga melakukan kajian kebolehlaksanaan untuk melihat sama ada proses pembinaan itu boleh dilaksanakan.

Ini sama dengan pelajar yang diminta membuat soalan mereka sendiri untuk digunakan dalam peperiksaan mereka kelak.

Oleh itu, tambahan RM11.2 juta diperlukan untuk dibayar kepada satu lagi syarikat yang ditanggung oleh Kerajaan Pulau Pinang untuk menyemak laporan itu.

Sebagai perbandingan, dalam bajet 2018 Pulau Pinang sejumlah RM20 juta akan dibelanjakan oleh MBPP dan MPSP untuk projek pencegahan banjir manakala RM10 juta akan dibelanjakan untuk perlindungan kaki bukit.

Saya biarkan anda untuk memutuskan sama ada Kerajaan Pulau Pinang membelanjakan wang anda secara bijak atau sama ada mereka tahu yang mana yang patut mereka utamakan.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.