Rafizi Ramli Rosakkan Imej PKR

KANGAR: Tindakan Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli yang sering menimbulkan ‘kekecohan’ ketika pemilihan parti yang sedang berlangsung di seluruh negara boleh merosakkan imej parti di mata rakyat.

Pengerusi PKR Perlis, Mohammad Faisol Abd Rahman, berkata tuduhan yang dilemparkan Rafizi bahawa wujudnya politik wang dalam pemilihan parti turut menggugat kerjasama yang terjalin antara PKR dan parti lain dalam Pakatan Harapan (PH).

“Dia seharusnya bersikap profesional dalam menangani perkara ini (politik wang dalam pemilihan parti) dan tidak boleh bertindak melulu sekiranya benar apa yang didakwanya.

“Rafizi kena sedar kerana provokasi yang ditimbulkan olehnya boleh memburukkan hubungan antara PKR dan parti lain dalam PH kerana ia seolah-olah menggambarkan PKR adalah parti yang huru-hara dan tidak beradab,” katanya kepada NSTP hari ini.

Mohammad Faisol berkata, sepanjang tempoh pemilihan parti itu dijalankan, hanya Rafizi yang begitu bersemangat menggunakan media sebagai medium untuk menjatuhkan lawannya.

“Jika betul pun (ketirisan), sepatutnya dia mengadu perkara ini kepada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) bukannya dicanangkan kepada umum melalui media.

“Malah sehingga semalam, JPP tidak menerima satu pun aduan mengenai dakwaannya itu. Jangan memburukkan keadaan dengan hanya sedap berkata sahaja,” katanya.

Beliau berkata, PKR bukanlah parti yang sanggup ‘membunuh’ ahli keluarganya sendiri hanya untuk kepentingan individu.

Terdahulu Rafizi mendakwa bahawa sebanyak enam negeri terbabit dalam politik wang ketika pemilihan parti itu sedang rancak berlangsung.

Bagaimanapun dakwaan Rafizi itu diselar oleh Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin yang mendesak agar bekas Ahli Parlimen Pandan itu mengemukakan bukti kerana dakwaan itu dilihat sebagai sesuatu yang tidak berasas.

Malah semalam, Pengerusi JPP, Datuk Rashid Din, berkata PKR tidak menerima sebarang laporan rasmi mengenai politik wang dalam pemilihan parti itu termasuk daripada Rafizi sendiri.

Rashid berkata, JPP tidak melayan aduan berdasarkan cakap-cakap kerana sukar untuk menyiasat perkara itu. – BERITA HARIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.