Gerakan Akan Pilih Calon PRU14 Lebih Awal, Pastikan Peluang Menang Lebih Cerah

Shah Alam – Pemilihan calon Gerakan untuk mewakili Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) akan dibuat sebelum tarikh PRU diumumkan.

Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong, berkata parti itu akan mengutamakan calon berkaliber dan mempunyai kebolehan meluas bagi memastikan peluang untuk menang pada pilihan raya umum itu nanti lebih cerah.

“Jika kita memilih calon lebih awal, calon itu boleh membuat perancangan berhubung strategi yang boleh digunakan dan guna pengalaman mereka untuk mempengaruhi rakyat.

“Ini kerana sesebuah kawasan memerlukan strategi yang berbeza,” katanya semasa merasmikan mesyuarat anggota seumur hidup parti itu di sini hari ini sempena Persidangan Perwakilan Nasional Gerakan.

Persidangan tiga hari itu dijadual dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Ahad ini.

Mah berkata, langkah itu penting demi kelangsungan Gerakan dalam dunia politik yang semakin mencabar.

“Ini fakta yang perlu kita terima. Sepuluh tahun lalu, kita mempunyai lebih 40 MP (Ahli Parlimen), tapi tahun 2008 kita hanya ada dua MP dan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan selepas 2013, hanya tinggal satu MP dan tiga ADUN,” katanya.

Mah turut menekankan pentingnya bekerja keras untuk kepentingan rakyat selain senantiasa mengambil tahu perkembangan dan isu nasional yang menjadi kebimbangan mereka.

“Kita perlu berkhidmat kepada rakyat. Kita tidak boleh menafikan bahawa sebuah parti politik tanpa kuasa politik sukar mempunyai pengaruh dalam menangani isu dan memberi pandangan,” katanya.

Mah seterusnya mengingatkan perwakilan untuk tidak ‘mudah melatah’ dengan isu yang dimainkan sesetengah pihak, sebaliknya matang dalam menangani dan menjawab isu itu secara berhemah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.