Kerajaan Mahu Jual Aset Hartanah, Dr Mahathir Beri Alasan Bayar Hutang

PETALING JAYA -Dr Mahathir Mohamad hari ini mengulangi kebimbangannya mengenai keadaan kewangan negara sambil menyatakan Putrajaya sedang berusaha untuk menjual hartanah tidak penting di dalam dan luar negara yang mampu memperoleh harga yang baik.

Dalam temu bual dengan stesen radio BFM hari ini, perdana menteri berkata hutang yang besar yang diwarisi kerajaannya daripada pentadbiran terdahulu menjejaskan jentera dan rancangan kerajaan untuk negara.

Beliau juga bercakap mengenai pemulihan dana 1MDB dan perundingan semula projek mega seperti Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Selain menangguhkan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) dan membatalkan projek lain, katanya, Putrajaya juga boleh melupuskan beberapa asetnya untuk membayar hutang.

Rakyat Bosan Kerajaan PH Asyik Cakap Pasal Hutang dan Menyalahkan Pihak Lain – Azmin

Duit Habis Berjuta Tanggung Kos PM Ke Luar Negara, Mana Hasil Pelaburan? – Putra

MAHB Akan Dijual? Syarikat Asing Bakal Urus Lapangan Terbang Di Malaysia?

“Dari segi jualan aset, kita mempunyai beberapa hartanah yang kita tidak penting pada masa ini dan boleh mendapatkan harga yang baik. Kita akan menjual (ini) untuk apa sahaja nilai yang boleh mereka beri.

“Biasanya jumlahnya tidak terlalu besar, tetapi masih mengumpul nilai agak besar,” katanya.

Ditanya sama ada hartanah ini termasuk di wilayah Iskandar Johor, Mahathir berkata beliau tidak berfikir begitu kerana ia telah pun dijual.

“Wang itu telah dibayar, bukan kepada kita, tetapi kepada orang yang menjual tanah itu. Jadi itu bukan apa yang kita cari,” katanya.

Lain-lain berita;

Hutang RM1 Trilion Bakal Jadi Kenyataan Jika Kerajaan PH Terus Meminjam

Hutang Negara Cecah RM800 Bilion Hari Ini, Impian RM1 Trilion Semakin Hampir

Pinjaman Kedua Terbitan Bon Samurai Diteruskan, Jumlah Lebih Besar – PM

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan butiran lanjut mengenai hartanah berkenaan, mengatakan rundingan masih berjalan.

“Kita perlu mencari harga yang baik. Kita mempunyai hartanah di Hong Kong, Singapura dan negara lain, bukan sahaja di negara ini.”

Mahathir mengulas kenyataan bekas perdana menteri Najib Razak, pada Sabtu yang menuduh kerajaan yang dipimpin Pakatan Harapan mempunyai mentaliti “jual, jual, jual” dan sentiasa berusaha untuk melupuskan aset negara kepada orang asing.

Mengenai perbincangan kemelesetan ekonomi, beliau berkata negara itu boleh mengelaknya jika kerajaan diurus dengan baik. Beliau juga berkata kerajaan mempunyai kepakaran yang diperlukan untuk mencegah kemelesetan ekonomi. – FMT

Lain-lain berita;

Tiap Kali Lim Guan Eng Buka Mulut Pelabur Lari dan Saham Jatuh – Shamsul

MB Perak Kesal Pemimpin PPBM Jual Lembu Korban

Mujahid Guna Perkataan Tahi, Tak Tahan Diasak Isu Jual Aset Tabung Haji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.