Pengebom Berani Mati Nigeria Bunuh 28, Cederakan 82 Orang

MANDARARI  – Tiga wanita pengebom berani mati meletup diri mereka di pintu masuk sebuah kem bagi penduduk yang tiada tempat tetap di timur laut Nigeria pada hari Selasa, membunuh 28 orang dan mencederakan 82 orang, kata sumber tempatan.

Menurut AFP, serangan yang terbaru ini dilakukan di kawasan bermasalah, di bandar Mandarari, 25 kilometer (15 batu) daripada Maiduguri, ibukota negara Borno, kata Baba Kura, anggota pasukan keselamatan yang ditubuhkan untuk melawan puak berjihad, lapor RTM.

Penyerang pertama itu meletupkan dirinya, menimbulkan panik, kata Kura.

“Ramai cuba menutup kedai mereka apabila dua lagi pengebom wanita cetuskan bahan peledak mereka, menyebabkan ramai jadi mangsa,” katanya.

Ibrahim Liman, ketua pasukan militia anti-jihad tempatan, mengesahkan butiran serangan itu, dan berkata lebih daripada 80 cedera telah mereka telah dibawa ke hospital Maiduguri.

Nigeria timur laut adalah kawasan aktiviti panas oleh kumpulan jihad Boko Haram, yang melibatkan penembakan, pengeboman dan penculikan.

Ia melancarkan pemberontakan pada tahun 2009 yang telah membunuh kira-kira 20,000 orang dan mengusir sekitar 2.6 juta orang lain, mewujudkan salah satu krisis kemanusiaan terbesar di dunia.

Serangan itu mendorong Naib Presiden Yemi Osinbajo – yang memangku untuk Presiden Muhammadu Buhari yang cuti sakit – untuk memberitahu tentera untuk meningkatkan responsnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.