Potret Lukisan Banduan Akhir Di Penjara, Timbulkan Misteri

Kuala Lumpur – Seorang bekas penghuni penjara pudu yang hanya mahu dikenali sebagai Nasyitah menceritakan kisah seram yang pernah didengarinya di penjara itu iaitu tentang potret misteri.

“Ia berkisar tentang seorang banduan akhir yang sedang menunggu hukuman gantung sampai mati” katanya.

Menurut Nasyitah, lukisan tersebut akan nampak seperti bercahaya apabila smeua lampu sel dipadamkan.

“Dia seorang banduan yang pandai melukis. Dia melukis potretnya sendiri di dalam selnya sebelum menunggu hukuman dijatuhkan.

“Warden memberitahu, lampu dibilik sel itu akan terpadam jika dihidupkan dan potret itu akan nampak bercahaya seolah-olah hidup dan potret itu akan menangis apabila hari pengantunggan seseorang banduan itu semakin hampir” ujarnya lagi.

Manakala menurut Sub Inspektor Penjara, Sulaiman Chu Ahmad adakalanya kami merasakan seperti ditendang atau ditumbuk apabila melakukan rondaan dikawasan tersebut.

“Jika kami menghalang jalan, kami ditendang atau ditumbuk dan ketika meronda pula, kami disakat dengan bayangan lembaga hitam yang merenung tajam, bayangan kanak-kanak berlari dalam kawasan penjara selain kelibat perempuan cantik yang berjalan sendirian di tengah-tengah lorong penjara, malah banduan yang terlibat dalam jenayah ganas juga turut terdiam apabila melihat kelibat lelaki dengan muka mengerikan itu” ujarnya pula.

Menurut seorang pensyarah fotografi, Khairul Azril Ismail imej potret tersebut aneh dan sukar dijelaskan.

“Bilik itu kosong, kecil sahaja. Saya melihat imej aneh yang sukar untuk dijelaskan. Saya dapat merakam satu garisan putih yang panjang dan melengkung” katanya.

Beliau turut mendakwa, pernah melihat bebola api terbang di dalam kawasan penjara sebelum lenyap sendiri serta sebuah lori yang diletakkan dalam kawasan simpanan kenderaan penjara tiba-tiba bergerak sendiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open

Close